Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Da radę dostać odpowiedź z Agroligi - dostałem ją przez wykorzystanie formularza na stronie. Co ciekawe wcześniej też to używałem ale nie było odpowiedzi. Także wychodzi na to, że nie powinni mieć problemów z wykorzystaniem mocy - ewentualnie w samej końcówce sezonu. W zeszłym sezonie wykorzystali 90% potencjału, przy czym, nie jest to 100% nie przez brak surowca, tylko przerwy techniczne. Lokalizacja geograficzna jeśli o to chodzi daje im pozycje uprzywilejowaną.
Słonecznik kupują w następujących proporcjach: 20% zakontraktowany wcześniej, 80% spot. Sprzedają 15% prekontraktowany, 85% spot. Marżę nie powinni mieć na tłoczeniu niższą niż w Q3, przy czym oprócz wzrostu cen płodów rolnych, wyższa marża w przetwórstwie miała wpływ na tak dobry wynik. Elektrownia w Q3 pracowała w trybie testowym - 20% mocy, teraz wykorzystywane jest 50% mocy.
Zapytałem w kolejnym mailu jeszcze jakie mają możliwości na przechowywanie surowca i ile zazwyczaj wynosi lag między zakupem surowca i sprzedażą produktów przetworzonych. Jak dostanę odpowiedź to tutaj napiszę.
Niemniej jednak wygląda to bardzo dobrze, nie powinniśmy mieć jakiejś negatywnej niespodzianki w kolejnym raporcie. Jeśli skupili sporo nasion z rynku zaraz po żniwach albo e.g. lag między zakupem surowca a jego sprzedażą wynosi chociaż miesiąc, to wyniki mogą być bardzo dobrze, bo marże będą wspierane przez czasowy wzrost cen.
Także dalsza ewolucja cen będzie zależała od sentymentu w sektorze, bo jakby miała zależeć od wskaźników, to już byśmy mieli 200pln. No a ten sentyment po korekcie dalej znowu zaczyna być bardzo dobry. IMC, Kernel, Astarta ale też Agroliga z powrotem zaczynają poruszać się do góry. Kontrakty w USA na które ludzie patrzą też fajnie idą do góry. Będzie bardzo ładnie. Niech tylko w nowej strategii, nad którą z tego co mi napisano aktualnie w firmie pracują mieli w planach dywidendę - chociaż 10% procent zysków dopóki nie spłacą kredytów i nie zakumulują kapitału potrzebnego na wykup ziemi, to mamy szybkie 100+.