Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
No cóż, słowo się rzekło, kobyłka u płotu ... mam dość tego "syfu" Bankierowego ... i ciesze się, żę 27 troli mnie wyminusowało (1 łapkę w dół na poczatku na zachetę dałem sobie sam) ... mogę z czystym sumieniem się pożegnac z bankierem ... bez żadnego żalu ...
Od teraz forumowe trolle mogą sobie pisać dowolne bzdury na temat mikrofalówek, własnych ukrytych dewiacji oraz jarać sie dalej w komentarzach moim nickiem (swoją drogą, coś musi być na rzeczy, że tak często się na niego powołują... no ale o dewiacjach nie ma co dyskutować)...
Z drugiej strony 153 łapki w górę pokazuje, że te półtora roku pisania tutaj na bankierze dało jednak wielu osobom wiarę w spółkę oraz mam nadzieję solidną porcję wiedzy na temat jej produktów, strategii oraz zespołowi, który tworzy te firmę. To budujące, że są tutaj jeszcze normalni ludzie.
Dla tych normalnych dam ostatni wpis merytoryczny na bankierze, pierwszą część mojej wypowiedzi na innym forum - myślę, że jestem Wam to winien za te wszystkie łapki w górę. Oto wpis:
"Część I: Analizator PCR/ONE na panelu bakteryjnym MRSA / MSSA
Aktualnie analizator PCR/ONE na panelu bakteryjnym MRSA/MSSA znajdują się w środowisku szpitalnym w procesie badań klinicznych. Nie jest prawdą jakoby badania zostały przerwane, a urządzenie musi oczekiwać na ponowne wejście do szpitala. Na ten moment badania zostały przerwane / wstrzymane ze względu na analizator PCR / ONE, a dokładnie mówiąc oprogramowanie analizatora, które wymaga dodatkowej optymalizacji. Jest to związane z faktem, iż wyniki które zebrali do tej pory były wystarczająco dobre, jeżeli nie nawet bardzo dobre, ale pojawił się podczas użycia analizatora w środowisku badawczym (w środowisku end-userów) zbyt duży odsetek testów z wynikiem niejednoznacznym. Na ten moment analizator wykonuje około 90% testów z jednoznacznym wynikiem, ale w 10% przypadków wykazuje wynik niejednoznaczny, co powoduje zmarnowanie testu i co oczywiste niezadowolenie końcowego użytkownika urządzenia. Podobna sytuacja występuje na urządzeniach konkurencyjnych, których skuteczność w wykazywaniu wyników jednoznacznych waha się od 90% do 95%. I tutaj analizator PCR/ONE znalazł się niestety w dolnych widełkach, ale wciąż akceptowalnych wyników z punktu widzenia użytkowników. W związku z tą sytuacją Zarząd podjął decyzję o konieczności optymalizacji urządzenia, tak aby osiągnąć wyniki na poziomie >95% skuteczności. Uważam tę decyzję za racjonalną z punktu widzenia zarządzania takim projektem i w długim terminie decyzja taka przyniesie spółce jak i analizatorowi przede wszystkim korzyści i zmniejszy ryzyka w procesie sprzedażowym.
Jednocześnie trzeba pamiętać, że analizator jest złożonym urządzeniem elektro – opto – mechanicznym wymagającycm bardzo precyzyjnego oprogramowania sterującego. Wchodząc w szczegóły są trzy przyczyny tej sytuacji związane z procesem decyzyjnym w modułach sterujących oprogramowaniem. Mówiąc precyzyjniej jest jedna główna i dwie pomniejsze przyczyny związane z ogromną ilością danych jakie taki analizator musi przeprowadzić w bardzo krótkim czasie, a co za tym idzie bardzo dużo różnych, niezależnych od siebie zmiennych dających na końcu informacje do algorytmu strojenia w module decyzyjnym podczas rzeczywistego wykonywania testu. I tutaj leży problem – z punktu widzenia software’u, oprogramowanie takie steruje na końcu wynikiem na zasadzie drzewka decyzyjnego w pętli iteracji oprogramowania. Mówiąc ludzkim językiem – maszyna nie myśli, a jedynie „wypluwa” wynik końcowy na bazie zdefiniowanych w oprogramowaniu schematów drzewka decyzyjnego. I tutaj każdy kto miał do czynienia w swoim życiu z programowaniem wie, że każde oprogramowanie ma swoje wady i zalety i bardzo rzadko można napisać oprogramowanie, które uwzględni wszystkie możliwe przypadki. Właściwie jest to prawie niemożliwe i dlatego bardzo często oprogramowanie czy to urządzeń, gier komputerowych czy programów informatycznych podlega optymalizacji w trakcie funkcjonowania. I dokładnie z taką sytuacją mamy tutaj miejsce. W przypadku 10% wyników oprogramowanie „nie potrafi” zdefiniować wyniku, ponieważ nie mieści się on w zdefiniowanym drzewku decyzyjnym. Nie oznacza to jednak, że samo urządzenie nie działa prawidłowo, albo, że sam panel bakteryjny nie działa prawidłowo. Nic z tych rzeczy. Po prostu w pewnych ściśle określonych przypadkach urządzenie nie ma wystarczajaco dobrze opisanego drzewka decyzyjnego do podjęcia jednoznacznej decyzji aby pokazać wynik jednoznaczny, co kieruje decyzję do komórki "wyniku niejednoznacznego".
Aby lepiej zrozumieć jak funkcjonuje drzewko decyzyjne popatrzcie na poniższy przykład:
Załóżmy, że mamy grę, gdzie trzeba rzucać kostką i są takie zasady:
- wypadło 1 lub 2 - zdobywasz 10 punktów
- wypadło 3 lub 4 - zdobywasz 20 punktów
- wypadło 5 - przegrywasz
W każdym z powyższych przypadków wiadomo, co robić. Problem pojawi się, jak wypadnie 6, bo tego "drzewko decyzyjne" nie zawiera. Dokładnie to samo jest w PCR/ONE (oczywiście przy znacznie większej złożoności tego drzewka). Czasem podczas testu analizator "wyrzuca 6" i nie wie co zrobić, więc mówi "nie wiem czy w próbce jest wirus, powtórz test.Wiedząc w czym jest rzecz, spółka zdiagnozowała i w dużej mierze już wprowadziła poprawki do oprogramowania tak aby osiągnąć minimum 95% wyników jednoznacznych. W tej chwili, według informacji przekazanych przez spółkę, spółka jest już w trakcie testów wewnętrznych wprowadzonych poprawek do oprogramowania. Jeżeli testy będą pozytywne to spółka niezwłocznie przystąpi do zbierania wyników badań klinicznych do dossier rejestracyjnego. I nie będzie tutaj potrzebne ponowne wejście do szpitali, ponieważ analizator PCR/ONE na panelu bakteryjnym MRSA/MSSA cały czas znajduje się w środowisku szpitalnym, a procedura badań została zwyczajnie wstrzymana / zawieszona i praktycznie z dnia na dzień może zostać przywrócona.
Po dostrojeniu oprogramowania spółka planują wykonać około 200 - 300 próbek w dossier badań klinicznych, które wykorzysta do certyfikacji CE-IVD. Pamiętać jednocześnie należy, że spółka ma już wykonane 50 ważnych badań klinicznych i sam fakt optymalizacji analizatora nie wpływa na ważność tych wyników, ponieważ uzyskiwane wyniki są dobre, a poprawie ulega komfort przyszłych użytkowników analizatora, tak aby nie „spalać” zbędnej ilość testów poprzez uzyskiwanie zbyt wysokiej liczby wyników niejednoznacznych (w tym modelu dziś 1 na 10 testów szedł by do kosza, a chcą osiągnąć poziom 1 na 20 testów jako bezużyteczny).
Spółce zależy na jak najszybszym udokumentowaniu systemu w badaniach klinicznych. Próbek musi być jednak wystarczając dużo, tak aby wszystkie targety genetyczne znalazły się w puli próbek (a analizator PCR/ONE ma ich aż 20). W związku z tym certyfikację na CE IVD chcą przeprowadzić jak najszybciej (co w praktyce oznacza czas potrzebny na ich wykonanie od około 6 do 8 tygodni od momentu ponownego rozpoczęcia badań), a dopiero w programie Early Access chcą rozszerzyć ilość próbek do kilku tysięcy. Najważniejsze jednak z punktu widzenia inwestora są badania kliniczne i certyfikacja, a dopiero później rozbudowa portfolio paneli testowych, komercjalizacja i transfer technologii do nabywcy.
W związku z tym, z punktu widzenia analizatora PCR / ONE i panelu bakteryjnego MRSA/MSSA, niewiele się zmienia poza oczywiście wydłużonym czasem procesu, ponieważ ten proces cały czas trwa i aktualnie spółka nie widzi zagrożeń do zakończenia całej procedury badań oraz certyfikacji na CE-IVD w Q1 2021. Trzeba jednak pamiętać, że próbki spływają jednak powoli i jako spółka nie mają na to większego wpływu. Przyszły kwartał jest jednak według wypowiedzi Zarządu bezpieczny biorąc pod uwagę niezbędne poprawki w kwestiach technicznych, dostępność próbek w szpitalach na MRSA/MSSA oraz proces rejestracji i certyfikacji analizatora PCR/ONE oraz panelu bakteryjnego na MRSA/MSSA.
Jedynym więc ryzykiem jakie się zmieniło od ostatniego czasu jest tylko i wyłącznie czas związany z procesem certyfikacji jak i czas związany z komercjalizacją urządzenia. Poza tym z punktu widzenia ryzyka wdrożenia analizatora Par/ONE na panelu MRSA/MSSA – w mojej opinii - ono się nie zmieniło. Jest dokładnie takie samo jak pół roku temu.
Część II: Analizator PCR/ONE na panelu wirusowym Sars-Cov-2 ... "
Kolejnych części wpisu na bankierze już nie będzie. Skoro trollom nie podobają nie moje wpisy i mnie minusują, to nie dostaną nic więcej podanego na tacy. Niech sami przekopują się przez informację ze spółki i zobaczą jaka to prosta sprawa i jak mało energii i czasu na to potrzeba ...
Pozostaje potencjał tych ponad 150 osób, które chcą korzystać z tej wiedzy. Popatrzcie z tej perspektywy - jest Was naprawdę duża grupa - ponad 150 osób ... na innym forum mam ponad 250 osób, które mnie obserwują i mają dostęp do moich wpisów ... problem jest tylko taki, że tamto forum jest płatne ... nie mam na to wpływu .... ale ...
... jak chcecie to możemy zmienić miejsce i tam zacząć wymieniać się wiedzą, doświadczeniem, mogę Wam pokazać mój portfel, co w nim jeszcze mam oraz dać Wam więcej analiz na temat moich spółek w które inwestuje. Z góry uprzedzam nie ma ich wiele - dokładnie w tym momencie są to trzy spółki, a maksymalnie moim portfelu bywa ich 5 - 6. Większej ilości nie trzymam, bo dokładne staram się śledzić swoje spółki, a powyżej tej liczby robi się to zwyczajnie niemożliwe.
Ale coś za coś.
Ja jestem inwestorem, nie sprzedawcą. Nigdy nie brałem i nie będę brał żadnych pieniędzy za dostęp do moich analiz. W zamian jednak oczekuję kultury osobistej, braku trollowania i ... wzajemności. Ja coś daję, Ty daj też coś od siebie. Pokaż w co inwestujesz, powiedz dlaczego, zrób rzeczową analizę i podziel się z innymi.
Jeżeli taka forma Was interesuje to ja jestem do Waszej dyspozycji. Ponieważ jestem inwestorem - nie mam pomysł ani ochoty jak i co należy zrobić żeby takie miejsce stworzyć. Jak chcecie moich dalszych analiz to Wy wymyślcie: gdzie, jak i dla kogo ma takie miejsce powstać. Moje warunki są tylko takie:
a. Ma być kultura, czyli moderacja i administracja tak aby nie wpuszczać trolli;
b. Wszystko ma być dla wszystkich użytkowników zawsze za darmo;
c. Każdy kto chce tam być musi dawać też coś od siebie dla całej społeczności;
d. Ja mam kontrolę na wszystkim.
A gdzie, co i jak w szczegółach to zostawiam już Wam.
Jak macie pomysł jak coś takiego można zorganizować oraz jeżeli są chętni to wpisujcie je w tym wątku. Może coś na końcu z tego powstanie ... a może nie. To już zależy od Was.
A jeżeli inicjatywa umrze śmiercią naturalną, to pamiętajcie, że ja zostaję na tej spółce do komercjalizacji przynajmniej pierwszego projektu i dopiero wtedy podejmę decyzję co dalej ... i nie dajcie sobie wmówić trollem tutaj na bankierze nigdy, że jest inaczej.
Ja poza tym otwartym wątkiem kończy moja przygodę na bankierze na spółce SCPFL.
Dzięki za te wiele miesięcy ciekawego doświadczenia na otwartym forum, przez wiele miesięcy udało się stworzyć z Wami fajny wątek. Dzięki za to. I pewnie do zobaczenia, bo gdzieś .. kiedyś pewnie się zobaczymy ponownie. Zawsze też jak coś znajdziecie mnie na forum longterm.pl (niestety płatne) lub na stockwatch.pl (bezpłatny, ale tam się niewiele dziej).
Jeszcze raz dzięki i powodzenia.
Carlos Roca