Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Widziimy, że od 3 listopada kurs nie chce spać poniżej 3,40 zł, a obrót w tym czasie wyniósł > 70 k akcji. Czy to sprzedający nie chce niżej oddawać akcji, czy te z ZGI dostrzegła konkurencyjny popyt poniżej tej marki? Tu można spekulować.
W karnecie widzimy wzmożoną akltywnośc inwestorów po stronie kupna. A sprzedających ubyło w sensie liczby oferowanych akcji na 5 najlepszych poziomach cenowych. Wczoraj na 3,64 (S) stało > 13 k akcji, a dziś już nikt ich nie oferuje. Czy to ZGI wycofała zlecenie w obawie, że te akcje mo ze kto s kupić, kto nie jest z nimi w zmowie? Ja tego oczywiście nie wiam, ale obserwuj e, ze to zlecenie pojawia się od dłu zszego czasu, wi ec sprzedający, jeśli faktycznie nim jest, miał możliwość akcje sprzedać trochę taniej. Nie speiszy się mu? Skoro tak, to czemu co kilka dni wystawia to zlecenie w całości zamiast w mniejszych partiach? Drobnymi kroczkami już dawno by te akcje sprzedał,I dlatego uważam, ze jest to działanie pozorowane w celu zablokowania ew. wzrostów.
Dlaczego? Uważam, że za manipulowaniem kursem i wolumenem obrotów stoi ZGI, której celem jest wykupienie akcji drobnicy po możliwie niskiej cenie (3-4 złote), a następnie sprzeda z ich, gdy prezes Skotnicki niespodziewanie (?) ogłosi wezwanie/ofertę kupna po 5-6 złotych. Czy ten plan się powiedzie? Ja tego nie wiem, ale przypuszczam, że do jego realizacji droga jeszcze daleka, bo drobnica posiada > 50% wszystkich akcji. I choć w ostatnich prawie 3 latach obróciło się ok. 69% akcji, czyli więcej niz FF, to jednak częśc tego wolumenu to zwyczajne przekładanie akcji z jednego portfela do drugiego. Jak duża jest to część? Ja tego nie wiem. Ponieważ kurs jest nieustannie tłuczony, a co i rusz pojawiają si e dziwne transkacje crossowe i pakietowe, to znaczy, że do celu jeszcze daleko.
Ja zakładam, że celem członków zarządu jest wykupienie za pieni adze spółki wszystkich pozostałych akcjonariuszy, czyli ok. 87 % akcji. To całkiem sporo, ale po pierwszym wezwaniu (wolumen) będziemy wiedzieli, ile tych akcji uda się zebra c tanio, w okolicach ceny nominalnej akcji. Później ju z takl łatwo nie pójdzie, bo ci, któzy akcji w takim ew. wezwaniu akcji nie sprzedadzą, będa mieli wyraźny sygnał potwierdzający w/w hipotezę. A im drożej akcje zostaną skupone, tym mniej gotówki zostanie w kasie dla tych, kajconariuszy, którzy, zakładam, będą wycofywać spółkę z GPW.
Tymczasem akcje są powoli zbierane. Powoli, bo nawet dyanmiczny wzrost kursu nie pozwoli zdjąć z rynku większego pakietu akcji, może 100 k do ceny 5 złotych. Wystarczy zerknąć w arkusz zleceń S, żeby si e o tym przekonać.
Taka jest moja spekulacja.