~Leszczycho

A jak się ma do tego zasada FIFO ? Jak sprzedaje się np. 100 akcji po 380 ale te były zakupione po 20 zł to zysk jest przecież inny niż jak się sprzeda 100 akcji po 380 ale kupionych dużo później po 300 zł Więc to tak prosto nie działa. Mam ten sam problem bo też parę razy sprzedałem i dokupiłem więc średnia cena zakupu zgodnie z zasadą FIFO mi wzrosła do 152 Wzrósł mi także koszt nabycia. Zysk do opodatkowania szacuje tak powiedzmy, że kupiłem akcji za 50 tyś po różnych cenach zaczynając od 20 a kończąc na 300 teraz eMakler pokazuje mi koszt nabycia 90 tyś. a średnią cenę 152 90 - 50 = 40 tyś zysku i 19 procent od tego to na okrągło 8 tyś podatku Nie uwzględnia to oczywiście strat na innych walorach które od tego zysku się odejmują a takie niestety miałem ;) Proszę o merytoryczne komentarze!

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.