Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
XM na pewno nie warto. Amerykańskie i ogólnie międzynarodowe brokerzy mają duże spready i pobierają prowizję za wszystko! Etoro pobiera opłatę za nieaktywne konto, XM za wypłatę i wpłatę poza godzinami pracy (według czasu amerykańskiego).
![]()
Są dobre polskie platformy. TMS też nie do końca polecam, ma swoje wady, plus 500 jest dobrym brokerem ale mają trochę niewygodną platformę transakcyjną bo nie jest oparta o Meta Tradera. Oprócz tego mam mały ekran laptopa i analiza wykresów jest na Plusie skomplikowana. Niedawno widziałem niby niezależny ranking platform Forex - tam inna polska platforma Handel Pro była na pierwszym miejscu.
Szczerze mówiąc, jest wygodniejsza od Plus 500 i ma niższe prowizje. Posiada mniej przydatnych informacji do handlu ale myślę że większość osób tu już wie gdzie trzeba sprawdzać wiadomości dotyczące rynku Forex. Sama platforma jest bardzo wygodna i dla początkujących posiada też podpowiedzi Autochartist dotyczące kupna lub sprzedaży dowolnego aktywa w dowolnych ramach czasowych.