Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zawsze sądziłem, że jak na coś jest silny popyt to to drożeje a nie tanieje. Jak MFW napisał, przerosło ich jak o duże kredyty proszą ich kraje z całego świata. W takim przypadku pisanie o 30% spadku wartości dolara mija się z celem ale tak jak napisałem czas pokaże kto mia rację. Wiem że teraz jest wojna walutowa i nik nie dopuszcza do umocnienia swojej waluty bo by to mocno zaszkodziło swojej gospodarce ale drukowanie dolarów i PLN czy euro w dobie zerowych stóp procentowych i przy mocnym zapotrzebowaniu na dolara dolar miałby się mocno osłabić ? Drukowany dolar rozejdzie się po świecie a PLN co najwyżej wpłynie jeszcze mocniej na inflacje w kraju którą i tak mamy jedną z najwyższych w unii jak nie najwyższą. Szkoda że nie mamy jasnego obrazu co dzieje się w NBP ile dewiz poszło na obronę kursu PLN , pierwszy raz w historii Polski prezes NBP ucieka po spotkaniach rady i nie organizuje konferencji, jak to podało MF , bo nie ma czasu.