~Merytorycznie

Oldboy,

Segment gazu musi byc mocny ale to nie jest to co zadecyduje o wartosci tej spolki w przyszlosci. Dla mnie Tesgas jest inwestycja ze wzgledu na piTERN.

W zeszlym roku piTERN osiagnal 24mln przychodow (86% wzrost do 2018). Po Q1 mamy dalsze 76% wzrostu (Q1 2020 do Q1 2019). Co wazniejsze znaczaco wzrosla marza operacyjna tego biznesu. Z okolo 1.5mln zysku operacyjnego, czesc gazowa wypracowala tylko 23 tys. Zakladajac niska rentownosc pozostalego biznesu, zostaje na OZE jakies 1.2-1.3 mln (rentownosc operacyjna ok 15% ). Po Q1 przychody piTERNU to ok 7.8mln PLN. Nie wiem czy dowioza dynamike pierwszego kwartalu (76%) ale nawet przy zalozeniu 50-60% rok do roku, przychody piTERNu za 2020 powinny zamknac sie w okolicach 36-40 mln PLN. Jezeli utrzymaja marze 15%, daje to 5-6 mln zysku operacyjnego. Perspektywy instalacji fotowoltaicznych do roku 2030 sa calkiem niezle oszacowane i mozna spokojnie przyjac 20% stope wzrostu.

Przy takich zalozeniach i stopie wzrostu biznesu, sam piTERN jest obecnie wart jakies 10-12x zysk operacyjny czyli 50-70 mln.

Reszta grupy, szczegolnie dzialnosc wykonawstwa w gazie jest oferowana w gratisie ;-)

Co wazne spolka nie jest "zalewarowana" - dlug netto za Q1 2020 nie przekroczyl 2.5 mln PLN.

Ogolnie, przy obecnych poziomach Tesgas wydaje sie byc bardzo bezpieczna spolka do zainwestowania. Dlatego jestem ;-)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.