Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Mam wrażenie, że kurs delko nie reaguje na nic. Myślę, że pierwsza podbitka może być dopiero po wynikach za 1 KW.
W zależności od modelu biznesowego, w 2 kwartale można liczyć także na świetne wyniki (umowy długoterminowe), natomiast w 3 prawdopodobnie wrócą do normy. Gdzie normą nie jest nie wiadomo jaki zjazd zysku, tylko wciąż ogromne zyski. Jeśli ich model opiera się na długoterminowych umowach z dostawcami, po wynikach za 2 kwartał to będzie dopiero jazda ;)
Co do samej umowy, dla mnie to nic nowego. Czytałem sprawozdania wielokrotnie, wszyscy zaglądający tu POWINNI wiedzieć na czym opiera się taktyka krótkoterminowa i strategia długoterminowa jednostki. Nieustanne inwestycje na kilku frontach. Mieliśmy kiedyś taki przykład z Eurocash, który obrał podobny model, lecz znaczna część inwestycji była zdecydowanie przepłacona.
Jeśli chodzi o inwestycje delko, taka jak ta, dotarłem do kilku informacji i z krótkiego researchu wynika, że delko nie skupuje firm trupów jak niektóre firmy. Wyszukuje całkiem dobrze prosperujące biznesy i oczywiście za odpowiednią cene je kupuje. Nie są to firmy chylące się ku upadłości, które próbują ratować.
Takie inwestycje to bezpieczne inwestycje, co zgadza się z profilem delko, który ma na tyle silne wyniki, że nie potrzebuje zbędnie ryzykować.
Dla ciekawych, polecam poczytać różne sprawozdania, informacje. Delko jest na prawde ciekawą spółką, którą sam regularnie dokupuje, bo nie mogę się oprzeć, dopóki kurs jest taki jaki jest.
Pozdrawiam, w razie pytań, odpowiem w tym poście ;)