Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
do halicz
"nie ma tych pieniędzy za dużo" - nie zgodzę się. Oczywiście dużo/mało to pojęcie względne. Ale statystyki na koniec 2018 roku mówiły ze na rachunkach bankowych Polacy mieli ponad 800mld PLN oszczędności. Znakomita większość chciałby, żeby te pieniądze jakkolwiek nie traciły na wartości. I już w ost. 2 latach jak były lokaty w bankach 1,5-3% było to mało dla ludzi i szukali alternatyw. Np. nieruchomości kupowali za gotówkę.
A teraz jak oprocentowanie depozytów jest na poziomie 0,2-0,5% (inflacja nie pamiętam dokładnie ale ok. 3,5%) to presja żeby coś ze zgromadzonymi oszczędnościami zrobić jest baaaaardzo duża.
I tak jak pisałem powyżej. Część z tych ludzi zainwestuje bezpośrednio na GPW, część pośrednio np. poprzez TFI jako jedną z płynnych alternatyw inwestowania. Jestem tego przekonany. Nikt nie będzie patrzył jak mu się z każdym miesiącem wartość ich oszczędności topnieje.
do kido
Cześć odpowiedzi jest już zawarta w tym do forumowicza "halicz". Chyba nie zauważyłeś jak poprzednio pisałem, że oszczędności ktoś ulokuje między innymi pośrednio/bezpośrednio na GPW, żeby inflacja nie zjadała im tychże. A nie w marynarki i krawaty :)
Swoją drogą to spójrz na ofertę produktową Wólczanka i Vistula to zobaczysz inny obrazek niż ten co trzymasz w głowie sprzed nie wiadomo ilu lat. Na sezon letni dla facetów - szorty, bermudy, T-shirty, polówki, spodnie codzienne niezliczonych typów, kolorowe koszule, buty wygodne itd itp. Dla kobiet też zobacz różnorodność. Na każdą okazję, w bardzo dobrej jakości. A do tego dochodzą inne marki wchodzące w skład grupy - DeniCler, Kruk. Promocje od lat są w tych markach. Ich schemat, w szczególności w Vistula i Wólczanka jest bardzo podobny r/r od -20% w początkach sezonu, przez różne konfiguracje 3za2 , -50% na drugi prdukt, do -80% na koniec na wszystko.
Na giełdzie mamy ponad 450 spółek i kwestia sterowania kursem, często jego zaniżania celowego, często trzymania żeby za szybko nie rósł jest na porządku dziennym. Dlaczego komuś nie zależy żeby za szybko rosło? Postaw się w sytuacji kiedy chcesz zarobić pieniądze z zainwestowanego kapitału. Czy wolisz zarobić 10-20% czy 50-80% czy więcej? Nie wiem jak Ty ale ja wolę 50% :)) I jeśli zacznę kupować dopiero jak kurs będzie już po wyzbieraniu w okolicy 3,50zł to wtedy potencjał do wzrostu będzie zdecydowanie mniejszy. A że wiadomo, że koronawirusowe turbulencje to 2-3 miesiące, a nie kolejne lata w przyszłości spółki to można to potraktować jako dobrą okazję na zwiększenie pakietów.
No ale każdy robi co uważa :) Ja wolę myśleć do przodu a nie do tyłu. Inni na to mówią kupuj plotki sprzedawaj fakty. Ty jak będą fakty pokazujące, jak to jest dobrze dopiero zaczniesz kupować, a ja wtedy będę już na etapie sprzedaży i inkasowania dwucyfrowego zysku.
Nie widzę nic złego w rozmowach ze sprzedawcami w różnych sklepach. To daje ogląd sytuacji. To daje dużo, często szybciej niż oficjalne komunikaty. W spółkach handlowych fcmg, retail itd. zawsze tak robię. A tutaj jeszcze przy okazji jestem z żoną (i sąsiadami :) ) ich klientem od dawna.