Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam dzięki za pytanie chociaż nie uważam się za specjalistę. To trochę mój konik, sposób za życie i zarobek ot to... sprawa jest prosta, nie wiem jakimi kwotami grasz, ale dla mnie każda inwestycja to planowany krócej lub dłużej ruch. Nie chce mi się tracić czasu na nietrafione tematy, dlatego dużo śledzę rynki, spółki i inne instrumenty. Odradzalbym wejście w rynek kontraktów lub opcji, jeśli nie siedzisz rynku często lub bardzo często. Dobrym sposobem jest to, co robisz teraz czyli kupujesz, regularnie co jakiś czas. Dobrze, że wykorzystałeś moment przeceny i strach na rynku. To są najlepsze momenty według mnie do zajmowania pozycji chociaż obarczone też sporym ryzykiem - nie wiesz nigdy kiedy emocje się wyłączą, a wejdą do gry realia czy jak kto woli fundamenty lub poprostu kiedy minie największy wodospad na rynku. Dobre masz spółki, według mnie Novavis FOR itd to dobre typy, ale spekulacyjne. Sam mogłeś zaobserwować jaj NAV spadł z 10 i odwrotnie, jak teraz odrabia czy wraca bardziej do głównego trendu.... jeśli myślisz na poważnie o zarabianiu na giełdzie to niestety, ale prawda jest taka, że parę razy zapewne się sparzysz, aby później wiedzieć co powinieneś zrobić inaczej, aby nie dopuścić do powtórki. Jeśli będziesz kładł, czego życzę, duże kwoty na jedną pozycję to sorry, ale bez zapoznania się z profilem spółki, wynikami itd to takie must be na początek. Lepiej poczekać z zakupem i zgłębić temat niż umoczyc na długo i dużo. Na NC nie ustawiam stoplossów co innego, większe spółki. U mnie wyjątkiem był TEN i 11bit, gdzie miałem i mam potężny zapas do spadków i nie ustawiam świadomie, aby mnie nie wyrzuciło z pozycji, jeśli ktoś postanowi przetestować arkusz zleceń. Dobrze jest wchodzić i ustawiać sobie cel zysku np 80% i jeśli będzie się zbliżał kurs to twojej rentowności ustawić take profit czyli limit ceny. Można w tym celu włączyć podtrzymanie zlecenia lub wprowadzić limit aktywacji i następnie kurs sprzedaży. Usrednianie jest dobre w długim terminie regularne, ale sam stosuje tylko wówczas kiedy kurs jest lub zbliża się do mojej średniej chyba, że spodziewam się jakiegoś wydarzenia a spółce to również dokupuję po wyższych cenach z zamiarem sprzedaży części pakietu po lub przy danym wydarzeniu- kupuj plotki, sprzedawaj fakty. Dobrze jest mieć dwa lub trzy rachunki brokerskie, gdyż wtedy bez zaburzania średniej możesz handlować ma takim samym instrumencie, jeśli poznasz pewne stałe schematy lub zasięg ruchu. I co do analizy technicznej służy mi jako narzędzie, ale nie jest determinantą do określonego zachowania. Gdybym tylko i wyłącznie sugerował się AT to raczej nie zrobiłbym dużych pieniędzy, przykład ponownie TEN, 11bit, CDR, Asseco Poland, LVC i wiele innych. Dobrze jest znać formację lub pewne schematy, bo pomagają mi przy zajęciu pozycji lub redukcji. Ważne, żebyś wiedział czy wchodzisz 2 konsolidacji danego papieru, czy utworzyło się np podwójne dno lub podwójny szczyt. To takie podstawy. Wers np podaje zniesienia Fibo i to jest dla mnie również istotne przy indeksach typu DAX, SP500 i in. Na spółkach też się przydaje i możesz w tych miejscach zaobserwować np obrona kursu lub opór. Wers jest lepszy moim zdaniem z techniki, więc on może się lepiej wypowiedzieć. Nie ukrywam, że często jestem bardziej spekulantem i staram się wykorzystywać różne momenty do zarobku. Ale moim zdaniem warto mieć zarówno instrumenty na LT jak i do spekulacji, a nie zamykać się jedynie na jedną z tych opcji. Pozdrawiam i życzę dużych zysków