~fanpli

@MM
daruj kolego, ale wykazałeś zero wysiłku, a chciałbyś wszystko wiedzieć
do tego wyciągasz mylne wnioski
ja wiedzę szansę ty zagrożenia
ok, ale w obecnej wycenie wybacz, ale właśnie widzę szansę
nie mówimy o spółce o kapitalizacji kilkuset milionów, gdzie baza biznesu jest tak wysoka, że w obecnych czasach coś może nie styknąć i będzie obsuwa
mówimy o spółce, która durny banan wycenia na 1/2 jej rocznych przychodów
co, do straty w 4 kw pisałem ci z czego wynikała: pr motywacyjny i odpis odwracalny na fatimę
mam w nosi to czy, kupisz akcje, ale może moje odpowiedzi innym pomogą?
gdyby nie dwie wspomniane rzeczy zysk netto w tym kw byłby na plusie
skorygowany roczny zysk netto to 4.466 000 PLN
koszty wzrosły powiadasz?
akurat:
''W ujęciu względnym w odniesieniu do sprzedaży (czyli jako procent sprzedaży) koszty wynagrodzeń zmalały z 33% w roku 2018 do 30% sprzedaży w omawianym roku. W roku 2019 łączne koszty wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych wzrosły o 2,5 mln zł, tj. o 9,6% i stanowiły 33% całości kosztów działalności operacyjnej. W ujęciu względnym do sprzedaży koszty te zmalały z 35% w roku 2018 do 31% sprzedaży w omawianym roku.''
w 4 kw 2019 wzrost kosztów- to przygotowanie kolejnych projektów- można się spodziewać dobrych wyników z 1 kw 2020
jakbyś znał model funkcjonowania a przede wszystkim sposób księgowania podzielony na dwa rodzaje: kontrakty do 6 miesięcy i te powyżej, poczytaj w raporcie, nie mam zamiaru cię oświecać, wspomnę tylko, że wiesiek był już wcześniej zaksięgowany i 4 kw był bez niego
pli mając zamówienia posiłkuje się elastyczną linią kredytową, zwiększa jej limit i robi zamówienie, coś takiego widać w 4 kw, potem w kolejnym kilka projektów się kończy i zostaną zaksięgowane ładne przychody i zysk etc
co do własnego kontentu, to odsyłam do ciekawego wywiadu w pb z tomkiem bagińskim - mówi w nim o dużej produkcji filmowej!
cyt
''Jakie możliwości dalszego rozwoju ma Platige Image?

— Mamy ciekawe plany na najbliższy rok. Jest spora szansa na zrobienie bardzo dużego filmu fabularnego, którego tytułu nie chcę jeszcze wymieniać, bo dopiero prowadzimy rozmowy na ten temat. Wydaje mi się jednak, że będziemy to robić pod koniec roku. To naprawdę wielka, światowa produkcja. Obecnie pracujemy nad drugim sezonem „Wiedźmina”. Rozmawiamy z inwestorami na temat produkcji animowanej i też wszystko idzie w dobrym kierunku. Chcemy uniknąć sytuacji, w której sami finansujemy produkcję. Jesteśmy zbyt dojrzali, żeby pakować się w takie rzeczy.

Brzmi bardzo tajemniczo.

— Wiem, ale staram się unikać dmuchania balonów, nim wszystko nie zostanie ostatecznie potwierdzone i będziemy mieli to w garści.

Rozumiem, że „Wiedźmin” otwiera kolejne drzwi.

— Oczywiście, że otwiera. Przejście wszystkich „niewidzialnych etapów”, audytów produkcyjnych i postprodukcyjnych to dowód na to, że potrafimy w Polsce robić coś na światowym poziomie. Dokonaliśmy jako kraj skoku rozwojowego, ale w świadomości wielu ludzi z branży ciągle jesteśmy jakimś zacofanym wschodnim krajem. Przyjeżdżają do Warszawy i nagle widzą, że Warszawa wygląda jak Berlin. Ciągle jeszcze walczymy jednak ze stereotypami. Zawsze jestem dobrej myśli i sądzę, że będziemy robić fajne rzeczy.''
>>> legendy kiedyś się doczekają, na razie trafiły do zamrażarki, rok temu pli zrobiło odpis na 3 mln w tym temacie, jak wrócą do sprawy odpis pójdzie w druga stronę
problem polega na tym, że scenariusz twardowskiego jest świetny, tylko nowe władze allegro głowią się nad tematem od wielu miesięcy, jakieś ustalenia obie strony porobiły, jest tylko jedno ale:
platige nie pali się do tej koprodukcji, bo po pierwsze ma co robić, a po drugie ceny się zmieniły od tego czasu i allegro musiałoby dołożyć grosza, aby pli się to opłacało
sami niestety tego nie mogą zrobić bez zgody allegro, finansowanie by sobie załatwili, gdyby tylko allegro ''spuściło ich ze smyczy''
jedna z ważniejszych rzeczy to
zarząd chce zmienić strukturę przychodową:
''Dodatkowo, Grupa kontynuować będzie aktywności mające na celu wyprodukowanie własnych treści kontentowych, mających na celu zmianę struktury przychodowej Grupy ze struktury usługowej na strukturę usługowo tantiemową. ''
ps> oj długo by tak można, naprawdę to fajna spółka, choć błędów nie uniknęła, ale po chaosie w zarządzaniu nastał już czas właściwych decyzji i wizji rozwoju spółki
polecam, od 94 str wiele można zrozumieć:
https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2020-03/0000119046_202003200000125528.pdf

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.