~Przemysław

Rób jak uważasz, sytuacja we Włoszech jest krytyczna to takie europejskie Wuhan a nawet gorsze, ale spadek kursu nie uzasadnia tego wszystkiego przychody długoterminowo nie spadną o 50% a Amica jest o wiele więcej warta zobacz sobie innych exporterów np. grupa kęty c/z=10 i ma gorszą sytuację finansową od Amiki i jest bardziej koniunkturalna z czego rezygnujesz po kolei pierwsze to samochody drugie to remonty w domu( wymiana np. okien - profile produkuje grupa kęty) trzecie to dopiero ciuch i sprzęt RTV agd tu po prostu ktoś sypie to niech sypie wiecie schodzisz schodzisz aż w końcu trafisz w taką strefę, że ostro odbije ja się nie przejmuje opiniami innych był kryzys także wszyscy skrzeczeli itd tym bardziej , że zysk brutto w pierwszym i drugim kwartale to około 1/3 zysku całego roku więc nie powinno być źle sprzęt RTV AGD można kupić przez internet tak jak rzeczy ja zresztą sam nie pamiętam kiedy ostatni raz kupowałem w sklepie telefon czy komputer itp tylko przez internet, po prostu w Amice będą ograniczone wydatki na rozwój bo na pewno teraz nie będą rozbudowywali zakładów mogą spaść nawet poniżej amortyzacji.Nie cofniemy się do epoki kamienia łupanego każdy kryzys się kiedyś kończy podobnie jak poprzednie byle nie być zbyt mocno zadłużonym LPP także spokojnie przetrwa a CCC potrzebuje już dokapitalizowania. Apator także o ponad 50% więcej kosztuje aniżeli Amica kolejny koniunkturalny bardzo NEWAG także więc to pójdzie i nie da się zaklnąć rzeczywistości tylko wysypie się kto musi i już normalna rzecz na giełdzie jak było w WHIRPOOL w 2009 kurs spadł do 20 zł by za trochę wrócić na swoje miejsce. Panika rządzi się swoimi prawami i nic na to nie możemy ja nie jestem handlarzem i na mnie niech sobie straszą nawet 1 zł ja tego nie kupuje tzn takich zagrywek ja siedzę i tyle ja nie traktuje akcji jako towaru tylko, że jest to część firmy. Teraz wśród wszystkich panuje takie coś, że kto powie, że będzie gorzej taka licytacja jak w bardzo dobrych czasach znowu kto powie, że będzie więcej, choć na pewno ta sytuacja odsieje trochę firm na rynku tych słabych. Ja to jak ktoś narzeka na przemysł, że będzie tak fatalnie nie warto tego kupować to się uśmiecham no to zobaczymy w dłuższej perspektywie kto będzie się śmiał ostatni. Ja w scenariuszu bardzo negatywnym oceniam spadek przychodów w tym roku o ok 10% , neutralnym 0%, pozytywnego nie mam nie sądzę, że przychody wzrosną choć na pewno byłbym mile zaskoczony. Amica da radę skoro planowali a później powrócimy na ścieżkę wzrostu może uda się to 4 mld zł w 2023 a jak będzie w 2024 to nie będę płakał.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.