Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Fotowoltaika: piTERN wypracuje obroty ok 25mln zl. Marza netto wykazywana za 3Q wynosi 12%. Za caly rok zblizy sie do 10% czyli mamy 2.5mln zysku Budownictwo i uslugi w sektorze rurociagiw: tutaj na roznym etapie realizacji sa projekty za lacznie w skali roku 92mln., z czego czesc to proby cisnieniowe i stress testy. Takich umow prob cisnieniowych udalo mi sie znalezc jedna konkretna ze spolka IDS na kwote 3884tys i umowy z Gaz Systemem (spolka gazociagowa PGNiGu) z ktorych czesc MOZE byc probami cisnieniowymi. Wiec pewne sa te 3.8mln. Dlaczego to wazne.? Otoz w ostatnich 3 latach Tesgas zainwestowal 10mln zl w zakup sprzetu i kompetencji do przeprowadzania takich prob. Teraz po prostu podjezdzaja sprzetem i robia mapowanie. Rentownosc mega wysoka. Jaka dokladnie zobaczymy ale koszt to logistyka i ludzie. Na pozostalych kontraktach rentownosc powinna wyniesc min. 2.5%. Juz w 3Q rentownosc wyniosla 2.2% a w 4Q uwalnia sie rezerwy na kary i skokowo rosnie rentownosc. W najlepszych latach Tesgas osiagal 9% rentownosci. Nie wiem gdzie jest dokladnie break even point. Sadze ze w okolicach 70mln. Reasumujac na dzialalnosci gazowej mysle ze bedzie 4mln dzieki mocnej kontrybucji prob cisnieniowych PiTERN 2.5mln Tesgas 4ml 6.5 mln zysku Spolka ma aktywo podatkowe do rozliczenia na kwote 2.8mln W 2020 piTERN zwiekszy planowo sprzedaz o 50% do ok 37.5lmln. Rentownosc netto na innych spolkach PV to 26% nie wiem ile piTERN wykreci Gaz ma na razie backlog na 2020 ok 110mln. Buduje sie obecnie duzo gazociagow wysokiego cisnienia i TesGas bedzie robil proby. Wiec rentownoscntych kontraktow znacznie wzrosnie. Ile to spekulacje. Ja zakladam KONSERWATYWNIE 10mln zysku netto w 2020. Wiecej bedzie mozna powiedziec po 20.3 po raporcie Spola dobrze zachowuje sie na ostatnich sesjach. Podobnje jak deweloperka jest traktowana jako bezpieczny asset. Moim zdaniem na obecne czasy spolka idealna bo wyizolowana od wplywu wirusa i z rozpoczynajacym sie trwalym wzrostem biznesu. Inwestycje w gazociagi beda trwaly 10 lat a solar to wiadomo eksploduje. W przyszlosci Tesgas jako jedyna spolka z gieldy ma kompetencje do budowania instalacji wytwarzajacych kompleksowe rozwiazania OZE z zielonym wodorem z elektrolizy.