~dr_wezol

Mamy kurs na Milestone Medical 8 zł.
Kurs spółki matki Milestone Scientific- 2,48 USD - 9,4 zł

Kapitalizacja naszego Milestone Medical - 176 mln zł
Kapitalizacja spółki matki - 471 mln zł

Czyli mamy raptem 37 procent kapitalizacji spółki matki.

A spółka matka od roku czy dwóch lat chwali się tylko naszymi osiągnięciami. I prezesi powtarzają, że cała przyszłość Milestone Scientific to my - a raczej nasze urządzenia.

Obserwowałem z ciekawością notowania Inovio we Frankfurcie w piątek, przed otwarciem giełdy w USA i potem w trakcie normalnej sesji. Mimo że we Frankfurcie handluje się dosłownie garścią akcji w porównaniu z tym, co obraca się w USA, kurs we Frankfurcie dosłownie próbowął odwzorować kurs INO w USA. Tak zresztą jest prawie zawsze - giełda w USA działa jak wyrocznia i najlepszy wyznacznik kursu.

Dlaczego akurat w przypadku naszych dwóch MIlestonów tak nie jest? Nie wiem, ciągle tu powtarzam, że nie jestem tego w stanie zrozumieć. Owszem, parę osób próbowało mnie tu przekonywać (łącznie z Lawyerem i Milosem), że nie ma co się dziwić, bo to dwa fixy, bo FF za mały.

Ale jednak np. Blirt z małym FF przez lata olewany dostał skrzydeł po koronawirusie. W październiku jak kupiłem trochę po 1 zł z hakiem to obrotów prawie wcale nie było. Teraz - prawie 3 mln zł w piatek i połowa FF w obrocie. Czyli- jak jest dobre info - to i z małym FF można zdziałać cuda.

Czy fakt, że mimo tego iz indeksy na świecie nie wyłączając amerykańskich lecą ostatnio na ryj, a nasza spółka matka- MIlestone Scientific jest raptem 10 centów poniżej rocznego maksa to nie jest dobre info dla naszego Milestone Medical?

Dlaczego kapitalizacja Milestone Medical wynosi raptem 37 proc. kapitalizacji spółki matki, kiedy najmarniej powinno być 60-70 procent? A przy tak małym FF nie zdziwiłoby mnie, gdybyśmy chwilowo byli wyceniani nawet na równi ze spólką matką.

Hmmm. Ja ciągle jestem przekonany, że i nasz rynek się ogarnie i przestanie olewac to, co mówi giełda w USA. Nawet Niemcy się nauczyli, więc my - chocby z oporem- tez powinniśmy.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.