Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2020-02-05 o godz. 20:41 ~Bioliq napisał(a):
> Masz oczywiście rację. Problem w tym że u nas długoterminowe inwestowanie wiąże się z ogromnym ryzykiem. Ja ponadto widzę zagrożenie w BEZSENSOWNYM programie motywacyjnym który w założeniu był zły bo niemal na starcie wykonany w najlepszej jego wersji. To ryzyko podaży taniutkich akcji. Czyż nie tak? I mam taką teorię że spółka chce pokazać dobry wynik netto przez to zaniża koszty wynagrodzeń a rekompensuje to akcjami i to dodatkowo w wariancie premium bo maksymalny cel programu z łatwością został osiągnięty. Przecież wiadomo do kogo kasa z zysków trafi i kto w zasadzie nie może poprzez rynek zbyć swoich akcji. Czyż nie tak? Bardzo bym chciał żeby ktoś mnie wyprowadził z błędu. I tak- to jest wg mnie realny powód do spadku nie tylko na 11 zł ale i na 6.
Jasnowidzem nie jestem, ale wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne. Nie po to są rozdawane akcje, żeby sprzedawać je po taniości. Ludzie z natury są zachłanni. O ile w spadek o 10-15% (piszę tylko w kontekście planu motywacyjnego) jestem w stanie uwierzyć to jakoś wątpię, żeby ludzie sprzedawali po 11 zł akcje, które mogą sprzedać po 15. Ok, może przeważyć chęć szybkiego zysku, ale żeby ktoś miał sprzedać za 6 zł to już chyba musiałby mieć nóż na gardle. Poza tym (nie naganiam, ale też nie ukrywam, że bardzo w spółkę wierzę), według mnie ten spadek byłby chwilowy. Ktoś wykorzystałby okazję, żeby wejść taniej i kurs wróciłby do normy.
Co do ukrywania wynagrodzeń- w to totalnie nie wierzę. Tam jest zatrudnionych 10 osób. Ile musieliby zarabiać, żeby przy takich przychodach i zyskach było to odczuwalne?