pino

Dnia 2019-12-17 o godz. 19:30 ~autor napisał(a):
> [...] Jednak wszystkich pieniędzy, które uzyska ze sprzedaży nie może wziąć sobie ze spółki do kieszeni z pominięciem pozostałych akcjonariuszy. Jeżeli nie uda mu się wycisnąć pozostałych akcjonariuszy za grosze tak jak planuje, proporcjonalną część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom zanim zrobi z Ceramiki bezwartościową wydmuszkę.
>
> Czy dobrze myślę, czy ktoś może dostrzega w moim rozumowaniu błąd lub jakąś nieścisłość? Liczę na merytoryczne i kulturalne odniesienie się do tego co wyżej napisałem.

Witam,

Rozumiejąc "kieszeń" literalnie, Cerrad nie może wziąć pieniędzy do takowej, ale CNG nie znika z rynku tylko "przekształca" się w "hodling", a o przeznaczeniu pieniędzy będących w posiadaniu istniejącej spółki akcyjnej na dywidendy, decyduje Walne Zgomadzenie Akcjonariuszy.

Ad. " ... część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży majątku będzie musiał oddać pozostałym akcjonariuszom ..."
nie znam innego mechanizmu niż dywidenada i WZA uprawnione do podejmowania takich decyzji (ref. link)  . Nie mówimy tu bowiem o podziale majątku po likwidacji spółki akcyjnej - jak pisałem CNG nie znika i działa dalej z innym zakresem działalności.

Ponieważ Cerrad ma większość na WZA CNG raczej nie podejrzewam, że CNG będzie skore do wypłaty jakiejkolwiek dywidendy z środków uzyskanych ze sprzedaży fabryk (po spłacie zadłużenia), bo to są de facto pieniądze pozostające w gestii grupy kapitałowej Cerradu.

Oczywiście powyższe to tylko moje osobiste zdanie i rozważania

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.