Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
ponad rok temu ówczesny cfo, zapytany przeze mnie na telekonie o plany przejścia na parkiet podstawowy, odpowiedział, że
on nie rekomenduje takiego kroku, dopiero za jakiś czas, jak się skończy restrukturyzacja i wtedy zobaczymy w jakim punkcie jest platige?
zazwyczaj przy zmianie rynku, robi się niewielka emisję lub dotychczasowi właściciele odsprzedają część swojego stanu posiadania np jakiemuś funduszowi
ale, takiemu należy się pochwalić i zyskami i dobrymi perspektywami, aby cena za akcje wydawała się atrakcyjna
a więc, podsumowując:
restrukturyzacja zakończona, zyski się pojawiły, spółka została poukładana
wiadomo, że rynek podstawowy ma większą skalę oddziaływania na inwestorów, obecnie nie spekuluję, że się taki krok wydarzy, ale obecny prezes wydaje się wiedzieć, że wzrost kursu czyni spółkę bardziej wiarygodna i pomaga jej też wizerunkowo, co przekłada się na core biznes
pli nie jest spółką dywidendową, może kiedyś?
ale, na razie to spółka wzrostowa i akcjonariusze cieszą się z rosnących notowań, co oczywiście następuje poprzez budowanie wartości grupy
dziś, w ciszy można zaparkować obiecujące akcje i czekać na jakieś spektakularne wydarzenie, może takim być za jakiś czas zmiana rynku, ff jest dość ograniczony
co, nastąpiło by dalej?
hehe, to już należy do wyobraźni każdego z nas...
cdr, to wycena 24 mld, duża premia...c/z ponad 220! czyli zyski ok 100 mln rocznie, wiem, wiem, cyberpunk wszystko zmieni, ale...
na dziś takie pli ok 260 razy mniejsze od cdr, ale zróbmy małą estymację, czy akcje dziś są tanie, czy drogie, a może takie sobie?
----->>>> kapitalizacja 94 mln przy cenie akcji 31 zł, 2 kwartały dały 3,5 mln zysku, więc jakby spółka w kolejnych dwóch nic nie zarobiła, to już dziś dawałoby nam c/z 26! czy to dużo?
czy warto założyć dalszą poprawę i kolejne zyski w następnych kwartałach?
chyba tak, a więc płacąc premię za przyszłe zdarzenia można sobie wewnętrznie wycenić akcje:
oczywiście zachodzi pytanie jakie c/z przyjęlibyśmy jako docelowe dla pli?
c/z 20? ok: kapitalizacja 180 mln, cena akcji 60 zł, zysk roczny 9 mln, czy to jakiś kosmos?
nie, taka estymacja może być realna, czemu nie?
w cdr, nikogo 220 c/z nie odstrasza i kupujący uważają, że cana akcji jest atrakcyjna
to, takie moje przemyślenia odnośnie przyszłości, w końcu optymistą ponoć żyje się przyjemniej i dłużej
ps> reagger rekomendował akumulować ok, inni kupować też ok, ja rekomendowałby na koniec: chociaż 2 razy zastanowić się jak się zachce sprzedać swój stan posiadania