Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Chyba nie nadążam dziś za Tobą, Zdzichu ;-)
Dla mnie skoro prezesem został Jendrzejczak, który jest dziś także prezesem spółki mającej zbudować Solec Medical Spa, a ta spółka FSR - według samego FSR - miała niebawem pojawić się na giełdzie, to jest to dowód niezbity, że dotychczasowi akcjonariusze - a przynajmniej RX - dogadali się z FSR, że to ten fundusz (i pewnie jakiś partner- powiedzmy Hilton) wchodzi do Genergy, przejmuje władzę. Po to, żeby ta spółka budująca Solec Medical Spa w jakiś sposób zaistniała jako podmiot giełdowy. To czy będziemy budowac te condohotele lub domy opieki, czy tylko nimi zarządzać, czy i to, i to - to inna sprawa. Moim zdaniem, chodzi jednak o to, żeby tą obecnością na giełdzie zdobyć zaufanie inwestorów - i potem ich pieniądze. I nie myślę tu tylko o inwestorach giełdowych - ale o takich, którzy chcieliby wyłożyć pieniądze np. na budowę condohotelu, wykupić tam apartament etc. Nie muszą miec akcji.
To, że dziś FSR nie ma żadnych akcji Genergy nie ma też - wg mnie - większego znaczenia. Jesli się dogadali, a wybór takiego prezesa i takich członków rady o tym chyba świadczy - sama RX przegłosuje emisję dla tego, kogo FSR wskaże. Jeśli patrzeć jak to wyglądało w MovieGames - wchodzi FSR i ktoś większy. Tam tym większym jest PlayWay. Tu może Hilton?
Oczywiście obaj pewnie wolelibyśmy, żeby RX, Calatrava (to być może ci sami ludzie) i ten trzeci sprzedali swoje akcje i zniknęli w otchłani historii już teraz.
Ale pisałem, że może plan jest jednak inny - do spółki wchodzi taki Hilton, akcje idą w górę, starzy akcjonariusze mogą próbowac je sprzedać i dostać za nie sporo więcej niż dziś chciałby zapłacic za nie FSR albo ktoś związany z Hiltonem. Obaj zgadzamy się, że spółce do prowadzenia takiego biznesu potrzebne są duże pieniądze - wymiana obecnych akcji między akcjonariuszami starymi i nowymi tych pieniędzy spółce nie da. Dlatego myślę, że może być emisja do nowych (oczywiście bez PP) a stare akcje mogą być upłynniane na giełdzie. Albo - po wzroście kursu na hasło" Hilton w Genergy!!!!" znajdą się np. jakies fundy , które kupią dzisiejsze akcje od Calatravy i RX.
To oczywiście nie będzie koniec zabawy, bo potrzebne będą jeszcze większe pieniądze. Ale mając kontrolę nad giełdową spólką FSR z partnerem (Hilton?) mogą emitowac obligacje, albo zgoła przyjmowac jakies przedpłaty na te apartamenty, które dopiero powstaną w takim condohotelu np. Na pewno mozliwości jest dużo, ale tak czy inaczej - na razie trzeba jakiś szmal wpompować w spólkę i częśc tych pieniędzy muszą wpompować nowi właściciele. Hasło "Hilton" przyciągnęłoby też innych ludzi. Może to będzie ktoś inny? Ale tez okaże się magnesem?
Oczywiście, we wszystkim mogę się mylić. Ale moim zdaniem osoba Jendrzejczaka oraz nowi członkowie rady są dowodem na to, w ktorym kierunku pójdzie spółka. Zresztą sama spółka o tym pisała. Być może jakąś rolę może też odegrać np. leczenie marihuaną, ale myslę, że to tylko po to, żeby bardziej przyciągnąć uwagę.