Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Najbardziej co mnie tu teraz zastanawia, to zbyt szybkie opublikowanie infa o ZWZ, które ma się odbyć w najodleglejszym możliwym terminie, czyli w końcu września. ZWZ musi się kiedyś odbyć i nic w tym nie ma szczególnego, standardowe uchwały, w tym uchwała o dywidendzie z najodleglejszym możliwym terminem, same banały.
Wszystko jest w tym banalne oprócz wydaje się zbyt przedwczesnego infa z przekazanym w nim tak odległym terminem ZWZ.
Wydaje się, że ta strategia jest przemyślana, czyli mamy teraz dołowanie leszcza pod długi termin ZWZ oraz dywidendy, po uprzednim nastawieniu go do szybkiej dywidendy, jednocześnie widać, że w ruch idą akcje z niedawnej konwersji na zamulanie arkusza na sprzedaży ( czyli szwagrom stale ubywa akcji). Sądziłem , że zrobią tąpnięcie kursu, ale chyba szanują akcje, możliwe nawet, że zamulają arkusz do obrony nadchodzącego wzrostu kursu, zleceń popytowych też przybywa, arkusz się wyciąga, zlecenia wyglądają jak jakieś napinanie cięciwy, czyli arkusz nabrzmiewa ale w sumie to mamy marazm, jakby wyczekiwanie na coś, co ciekawe to od kilku dniu wiele zleceń jest wystawionych „ po kozacku”, jakby wystawiający był czegoś pewien i chciał pokazać, że ma wszystkich gdzieś, już dawno tak ciekawego arkusza tu nie widziałem, oczywiście łatwo i szybko ktoś/automat może to zmienić.
Napiszę krótko, sądzę że jeszcze przed standardowym ZWZ najpierw może się odbyć NWZA, które wpłynie na zmiany uchwał ZWZ, zakładam też że będzie powiązane z obligacjami zamiennymi.
Oczywiście jest to spekulacja a nie wiedza, spekulacja którą tłumaczę sobie sens publikacji szybkiego infa o odwleczonym ZWZ .