Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Słuchajcie nie zawsze wartość godziwa jest równa wartości księgowej - ponieważ tutaj mamy wiele czynników, przy profesjonalnej wycenie pierwsze co się patrzy to na zadłużenie/lewar czy branża jest koniunkturalna - i czy te wahania są mocne jak np. w budowlance ważne są też perspektywy - może i PCM je ma ale zadłużenie po prostu blokuje firmę. Firma za bardzo nie ma obrotu bo zysk jest niski i jak chce się dalej rozwijać to musi jeszcze więcej się zadłużać. A co jeśli podniosą stopy procentowe wtedy odsetki wzrosną i wtedy to już w ogóle może być po zysku. Zadłużenie jest zbyt wysokie i tyle moim zdaniem to jedyny moment by wyjść z tej firmy z atrakcyjną ceną bo ja jestem pewien że gdyby np. wezwanie się nie powiodło to mamy wodospad w dół z kursem. Firma jest zbyt mocno lewarowana a to nie jest lewarowanie jak ma np. budimex że szybko ściąga należności a przetrzymuje zobowiązania z tyt. dostaw i usług - bo to darmowe. Tutaj mamy do czynienia z lewarem dłużnym za które trzeba płacić.Ja uważam że cena jest naprawdę godziwa i więcej nie da się nic podwyższyć. Fakt lepiej poczekać do ostatniego dnia bo zawsze coś się może wydarzyć ale jeszcze raz zaznaczę cena jest godziwa.