Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Małą analizę zrobiłem 10 spółek z linka, które prowadzą skup. Względem stanu na styczeń 2018 roku (publikacja tego artykułu) 50%, tj. 5 spółek ma obecnie niższą cenę (EGS, MZA, SHD, UNI, MON) . W przypadku czterech spółek (BBD, ENP, NEU, IMP) stan jest podobny (przyjąłem, że oznacza to różnicę nie większa niż 10% względem stanu poprzedniego), czasem teraz spadają z wyższej ceny, czasem rosną z niższej. 1 spółka (IPX) z mojego zestawienia jest w silnym trendzie wzrostowym od tego czasu.
To oczywiście nie jest 1) rzetelne ani 2) miarodajne (niewystarczająca próba), aby obiektywnie potwierdzić Twoją hipotezę, że cena większości spółek prowadzących skup akcji własnych nurkuje później. Niemniej jednak - dzięki za możliwość zabawy :)
Tylko że ostatecznie tworzenie miarodajnych analiz jest niemożliwe. Chyba że jakoś big data itd. Weźmy sobie Boryszew. Skup skupem, ale wiadomo, co tam powychodziło z panem Karkosikiem itd. I masz później takie różne rzeczy w przypadku wielu spółek, które "wychodzą". I to później zaburza ocenę.
Takie luźne myśli ;)