~Ferdek

I do czego ta dyskusja zaprowadzi ? Ja też mieszkam ok 20 km od farmy wiatrowej i powiem Ci tyle, gość ciągle nowe i jeszcze większe wiatraki dostawia, tak mu nie wieje wiatr, po prostu samobójca. Po drugie farmy wiatrowe w Niemczech wytwarzają tyle prądu co cała Polska z wungla, przy tych stojących jak Ty mówisz łopatach. Kiedyś czytałem, że farma wiatrowa w Niemczech przy granicy z Polską pracuje w roku ok 360 dni a 5/6 dni stoi, tak tam wieje, a jak wiatr przekracza granicę Polską to przestaje wiać :) Spółka CCC, dość dobrze się rozwijała, gram na niej, teraz się boję z jednej przyczyny, tandeciarstwa. Pozbyli się własnych zakładów i coraz więcej zamawiają aby było jeszcze taniej. Założył bym się z Tobą, że większość kobiet, która kupuje buty nie wie i nie ma dla nich znaczenia, skąd pochodzi firma, im ma się to podobać i tyle. Gino Rosi też Polska firma również nie poradziła sobie na tym wymagającym rynku ale nie dlatego, że to Polska firma tylko produkty mają być dobre i się podobać. LPP ostatnio się chwaliło, że weszło na najlepszą ulicę w Londynie, gdzie za czynsz 10-cio letni zapłacą masę kasy, chyba 260 mln euro. Chciałbym aby im się powiodło ale powątpiewam w ten sukces, raczej myślę, że prezes szaleje i przepala z nadmiaru kasę tak samo jak weszli do Dubaju z tym chińskim tandeciarstwem. Ale tutaj już prezesom woda sodowa do głowy uderza, tak sądzę, marzą o salonach. Ja jestem zdania, że jak firma dobre produkty robi, ludzie chcą je kupować to firma się utrzyma, a jak ma robić, bo Polska i się należy, najczęściej kończy się to utrzymywaniem jej przez społeczeństwo albo plajtą. Czy jesteś w stanie z pensji utrzymywać LOT, bo Polski i im się należy ? Przetrwał, bo Tusk dał im 800 mln, czy zgodzisz się dać 2 mld w 2020 roku ? Nie masz wyjścia. Ja jestem zrozpaczony, że w tej największej światowej hossie Polska giełda zaliczyła dno, nie dała zarobić, jak patrzę na te notowania, Ursus dzisiaj - 6,8 % i już tylko 1,5 złotego, getiny dno, swig80 tragedia, pozostałe nie lepiej to obrazuje niestety polską gospodarkę, bo gdyby te firmy zarabiały i płaciły dywidendy, było by całkiem inaczej. Ale to wszystko pada, czy będą zarabiać jak będzie się pakować w nie pieniądze emerytów z PPK ? Ja sądzę, że będą tylko przepalać kasę. Niestety drogi prąd, drogi gaz, podatki dla firm produkcyjnych odgrywają kluczową rolą w Polsce. Państwo powinno być przyjazne firmie a na dzień dzisiejszy robi wszystko aby ją wydoić na potrzeby utrzymania władzy przez rządzących. Dzisiaj w szczycie koniunktury jest rekord upadłości małych i średnich firm to jak przyjdą gorsze czasy to co będzie?

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.