~stalowy

do kes

Nie każdy gustuje w grzybiarkach więc możesz rozkręcać ten interes.

Celem spółek kapitałowych jest maksymalizacja wartości dla właścicieli czyli akcjonariuszy a w przypadku COG cel jest ograniczony do jednego akcjonariusza.

Dywidendę za rok 2018 wypłacił sobie Przemek ponieważ w ten sposób odzyskał dużą część zainwestowanego kapitału w akcje nowej emisji. To, że pozostali akcjonariusze też dostali to tylko przy okazji. Taki dobry gest prezesa. Odbił sobie na przetrzymaniu obligacji o kolejny okres odsetkowy. Z dywidendą za 2019 może być różnie bo kosztowo kredyt jest tańszy ale kasowo znacznie bardziej obciążą spółkę więc tym razem Przemek może stwierdzić, że dywidendy nie będzie.

Co do ograniczenia udziałów większościowych akcjonariuszy to tylko mój osobisty pogląd. Staram się unikać spółek zarządzanych przez właścicieli. COG to wyjątek. Tak kiedyś kupiłem większy pakiet i się z nim bujam czasami sprzedając, czasami dokupując. Liczyłem, że restrukturyzacja zadłużenia będzie mocnym impulsem ale widzę, że Przemek nie pozwala grać na wzrosty i obawiam się , że tak już zostanie.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.