~missmach

Dnia 2018-09-08 o godz. 11:03 ~joshep napisał(a):
> A czy ja mówię żeby przestał pisać? Niech sobie choćby powieść napisze o Idea Bank, a co mnie to obchodzi. Napisałem tylko że pisze tak jakby miał w tym jakiś interes. Ja wiem jaki mam w tym interes że piszę to i tamto, nie identyfikuję się też z osobami które zaśmiecają to forum informacjami typu "CZY BĘDZIE UPADOŚĆ? TYLKO PYTAM", bo to jest niemerytoryczne, ale w niektórych przypadkach mogę zrozumieć że ktoś jest na bank wkurzony to pisze co mu na język przyniesienie. To co mnie mocno zastanawia w takich przypadkach to że zawsze się pojawia w takich sytuacjach, grupa osób które poświęcają dziesiątki godzin na pisanie postów i materiałów które mają wychwalać dana firmę i tego nie potrafię zrozumieć jak komuś się chce siedzieć na forum i tracić czas na to żeby budować dobry PR np. takiego Idea Bank. Nie chce nikomu niczego zarzucać, ale to mi zawsze w takich przypadkach wygląda na sponsorowany marketing, no chyba że ktoś jest mocno "załadowany" np. w akcje danej firmy i w tej sposób sobie próbuje pomóc żeby kurs szedł do góry. Jak jest w tym przypadku? Jakoś nie widzę żeby się ludzie chwalili tym że posiadają akcje, Mgr. czeka na zmianę trendu ale sam jakoś nie pali się do inwestycji (albo o tym nie pisze), za to pisze pochwalne listy pd adresem Idea Bank i krytykuje ludzi którym sprzedano w tym banku obligacje GetBack. Rozumiem że można mieć swoje zdanie i może się wypowiedzieć np. w tej kwestii, ale zastanawiam się jaki konkretnie interes ma ktoś w tym żeby siedzieć prawie cały czas na forum i pisać wielostronicowe elaboraty o tym że obligatariusze sami są sobie winni itd.? No jaki? Ktoś mi jest w stanie podać inne wyjaśnienie, niż płatny marketing na rzecz Idea Bank?

Już to wyjaśniałem, ale zrobię to drugi raz. Każdą wkładaną gdzieś złotówkę staram się inwestować racjonalnie i z korzystnym stosunkiem zysku do ryzyka. I choć dysponuję dużą wiedzą merytoryczną, to zdarza się czasem, że i mnie się podwinie noga, jak choćby na tym cholernym Getbacku. Na papierze wszystko wyglądało OK, ale spółka a przede wszystkim zarząd okazał się oszustem i jestem trochę w plecy, ale to przeżyję - nie były to jakieś strasznie duże kwoty i nie widzę sensu wytaczać powództwa audytorowi - znów kłania się stosunek zysku do nakładów i ryzyka. Analizuję swoje "za" i "przeciw", ale nie jestem nieomylny. Wchodząc na forum danej spółki mam nadzieję, że ktoś uświadomi mi ewentualne błędy, pokaże zagrożenia których nie widziałem itd. O zalety się raczej nie martwię, bo te potrafią przedstawić same spółki ;) Na razie zainwestowałem w Idea Bank kwotę, którą małżonka mogłaby wydać na waciki i zupełnie nie istotną dla portfela. Natomiast przy ewentualnej zmianie trendu, lub poddaniem pod głosowanie na walnym połączenia banków chciałbym wsadzić w spółkę już istotną kwotę - stąd moja obecność. Inna sprawa, że na rynku robi się coraz taniej i być może znajdę sobie coś o jeszcze korzystniejszym profilu. Tak czy owak brakuje mi na przykład wiedzy do kiedy Idea Bank sprzedawał obligacje. To może być cenna informacja w kontekście oceny ryzyka. Każda potencjalna inwestycja wymaga pracy - analiza raportów finansowych, modelu biznesowego, konkurencji i... szans i ryzyk.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.