Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nikt pewnie nie wie, co to, kto to. A jakby wiedział, to powiedzieć nie może. Albo pozmyślać możemy, a co! ;) Były dwie takie paczki w poprzednim tygodniu. Po 24k. To jest ponad 1% akcji. Zakładałem, że jeśli to ktoś z obecnych posiadaczy >5% to będzie informacja, ale nie ma. We free floacie jest 44%, więc 2% to taka już nawet nawet część tej kwoty. Oczywiście zawsze jest ktoś sprzedający i ktoś kupujący, więc nie ma co wymyślać, że "wchodzi fund", "wychodzi fund". Ale to, że były dwie transakcje w tej samej liczbie, choć różna cena, to może być też coś w stylu zrobienia straty/zmniejszenia kosztów, aby podatki obniżyć. Z kieszeni do kieszeni i z powrotem. I pewnie coś takiego się działo. A kurs został potraktowany dość przedmiotowo - "zwalimy go, aby np nie wywołać fali zakupów albo jakiejś dziwnej zwały" Albo nie wiem :P Ale zejście z 24,xx na 21,xx było dość szybkie, sprawne i na dość małej ilości akcji. Ja wiem, że z takich przemyśleń nic nie wynika dla samego kursu i spółki ;P Ale zawsze można dowiedzieć się czegoś o mechanizmach, o potencjalnych powodach takich zachowań itd.