Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Wtrącę swoje. Myślę, że przychody rosną jednak w dużym tempie r/r (ponad 60% to naprawdę sporo), miesięczne wzrosty też nie są takie małe. W zeszłym roku od sierpnia zaczął się skok, zobaczymy jak będzie teraz. Zysk netto zaczepił się w okolicach 2 mln. (nie liczę tych jednorazowych kosztów przesuniętych z IVQ żeby było porównywalnie) liczę, że w kolejnych kwartałach będzie ta kwota przekroczona, najwyraźniej w IVQ. Wzrost cennika spowoduje zwiększenie zarówno przychodów jak i marży. Myślę, że kwartalnie będzie to kilkaset tysięcy czystego zysku. A firma raczej zdobywa nowych klientów aniżeli ich traci.
Ponadto wprowadzenie wielu ułatwień dla klientów powinno spowodować kolejny ich przyrost liczbowy.
Tak zupełnie luźno się zastanawiam: jeśli spółka ma kilka tysięcy sklepów w PL to czy nie byłoby sensowne w dalszej przyszłości zrobić jakiegoś marketplace dla tych sklepów, podobnie zresztą jak dla idosell booking. Najlepiej oczywiście również w formie aplikacji mobilnej. Tak wiem, że allegro, amazon i alibaba, ale kilka tysięcy sklepów na początek brzmi całkiem nieźle a mogłoby to przyciągnąć kolejnych klientów. Może warto coś takiego przeanalizować i podjąć ryzyko. Pewnie były spore koszty tworzenia, ale potencjalny zysk kuszący.
Co myślicie?
Co by nie było to nasz prezes pewnie już o tym myślał i podjął właściwą decyzję...