Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dovado - ja już wczesniej pisałem że wg. mnie to jest zorganizowana akcja a BOŚ i jego analityk może w tym uczestniczyć. Komuś wybitnie zależy na zbiciu ceny i to się udaje ....Zgadzam sie również że pisanie w analizie ( że pewni inwestorzy uważają że ....) to już szczyty hipokryzji....
Niestety giełda w swojej historii często pokazywała irracjonalne wyceny i analizy za które ktoś powinien karnie odpowiedzieć ( bo były raczej zrobione po to aby "szaraków" zrobić w balona ) na przyklad wspomniany KGHM czy na zawsze bedący w mojej pamieci Lotos ( wycena 0 zł !!! ).
Więc na giełdzie często trzeba mieć "grubą skórę " i mieć własne rozeznanie i jeśli coś jest nieracjonalne to nie zwracać na to uwagi i robić swoje. Oczywiście wymaga to przede wszystkim zaangażowania własnych środków ( bez lewarowania) i to takich które nie bedą nam potrzebne w najbliższym czasie.
Ja mam na UNT bardzo dużą stratę - średnią cenę w okolicach 23 zł -ale nadal przeświadczenie że firma nie zbankrutuje a spadek zyskowności jest przejściowy. Uważam że biznes jest przyszłościowy - handel ON ( ktorego produkcja w kraju nie zaspokaja potrzeb) , handel gazem i LPG ( rynek rozproszony i jest spore pole manewrów) , handel energią el.( tutaj też spore rozproszenie dające pewne możliwości - jako przykład mozna podać że za wcale nie dużą firmę handlującą energią Orange zapłacił w tamtym roku 37 mln zł) oraz sieć własnych stacji paliw to wszystko ma sens . A może obecny zarząd zaskoczy nas czymś jeszcze ....
Nie uważam aby własciciel rozkradał firmę czy też wyprowadzał gotówkę tylnymi drzwiami w związku z tym biorąc pod uwagę srodki pozyskane z emisji akcji oraz kapitał własny do tej pory zgromadzony oraz majatek firmy to wycena obecna jest poniżej wszelkich standardów.
Jednak ja już uśredniał w dół nie będę....mam pewne zasady many management i jeśli wartość pakietu osiąga 10 % portfela to wówczas nie usredniam w dół - dokupię jak cena bedzie powyzej 23 zł.....