Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Na blogu analizyprezesa.pl ktoś spytał się o kontrolę VAT-u w Eurotelu
Prezes23 lipca 2018 17:58Im przychody zaczęły mocniej rosnąć bo zaczęli przejmować i weszli mocno w apple które jest drogim sprzętem. Oczywiście niczego nie można wykluczyć ale raczej trzeba to traktować jako wypadek przy pracy i nie powinno się zakładać że znowu jakieś zaległości im wynajdą. Kolejną rzeczą jest to iż gdzieś od 2016 firmy mało zaczęły kombinować (czytaj: mniej próbować obchodzić Vat i inne podatki ) więc ryzyko dodatkowych/zaległych podatków ogranicza się bardziej do roku 2014-2015.
23 lipca 2018 17:21
Prezesie, co myślisz o aferze z VAT-em w Eurotelu? Te 2,6 mln, którego żąda US to chyba pikuś dla spółki. Ale pytanie jakie jest ryzyko, że podobne albo i znacząco wyższe kwoty, bo przecież przychody się mocno zwiększyły od 2013 roku, skarbówka może zażądać mogą przy kontrolach za kolejne lata?
OdpowiedzUsuń
Odpowiedzi
Odpowiedź wydaje się sensowna. Ja jeszcze szukałem jakichś innych informacji na temat VAT-u w Eurotelu i trafiłem na wywiad z wiceprezesem Basińskim, który przyznaje, że w spółce trwa kontrola i że największe ryzyko z VAT-em widzi w niepłaceniu VAT-u przez któregoś z dostawców Eurotela. Co daje szansę z jednej strony na to, że problem był raczej jednorazowy (bo nieuczciwy dostawca się pewnie szybko zwinął), ale też i daje mniejsze szanse na wygranie ze skarbówką, bo przepisy solidarnej odpowiedzialności za wyłudzenia w VAT są dość jednoznaczne. I jeszcze link do wywiadu https://www.youtube.com/watch?v=fzSrhY6S3-Y