~nowynamastersie

Dnia 2018-05-30 o godz. 14:53 ~nowynamastersie napisał(a):
> Dnia 2018-05-30 o godz. 13:25 ~zaxy napisał(a):
> > a może to na masters/wikanie Buchajski skupował sporo akcji więc i rosło, później podłączyli się spekulanci, kurs jeszcze chwilę rósł, spekulanci wyszli i kurs w dół, Buchajski zrealizował plan, jest posiadaczem akcji, których cena zakupu moim zdaniem jest równa 0 (po wszystkich operacjach, których dokonał na tej spółce), ma stały dochód z firmy, następna taka sama spółka to Sanwil,
> > a inwestuje w inne spółki, Kredyt Inkaso był przez rodzinę kontrolowany i nie było problemów z kursem,
> >
> > Galilleo ja nic nikomu nie muszę udowadniać, fakty jakie są każdy może tylko sam zobaczyć,
> >
> > Na pewno znasz te poranki, gdy wszystko co widzisz obietnicą cudu jest
> > jeśli wiesz co chcę powiedzieć...
> > poranki, gdy czujesz, że na obraz Boga stworzono cię 
> > w przekupach sumień pozbawionych próbujesz dostrzec którąś z boskich cech 
> > a brudne łona kobiet złych istotą poezji w mig stają się
> > cóż jedyną matką jaką znasz, jest nadzieja... głupią matkę masz 
> > i jutro, gdy obudzisz się poczujesz swą w nocniku dłoń 
> >
> > tekst: Katarzyna Nosowska
> >
>
> nie czytaj głupot bo zgłupiejesz i będziesz żył w wirtualnym świecie
>
> przeczytaj poniższe
>
> Schronisko dla bezbronnych zwierząt to chyba najsmutniejsze zwierciadło ludzkiej bezduszności.Kiedy spacerujesz między klatkami i około 800 par oczy,pełnych rozpaczy i tęsknoty,śledzi każdy twój krok,zaczynasz żałować,że odiwedzłeś to schronisko.Wcisnięte w siatkę klatek psie nosy,pełne wyrzutów miauczenie kotów.Każdy z tych zwierzaków miał jakiegoś pana,niejeden kotek czy piesek był kanapowym pupilem i któregoś dnia....został z niej wyrzucony na ulicę.Teraz Burek nie nosi swojego imienia,tylko numer.Siedzą w boksach,po kilka w jednym.Nikt ich już nie przytula,nie wychodzą na spacery.
>
> Zwierzęta ze schroniska bardzo przywiazuja się do nowego właściciela,pewnie z wdzięczonści az to ,że je stąd zabrano.
>
> Zwierzęta mają bardzo dobrą pamieć.Pamietaa wszystko-pierwszy dom i własćiciela.Raz źle potraktowane,przez lata to pamiętają

i dalej

Odmienne stany świadomości

"Współzależność między kreatywnością i chorobą psychiczną to od pewnego czasu powracający temat w psychiatrii, choć naukowcom daleko do ostatecznych rozstrzygnięć. Na razie wiadomo tyle, że w mózgach osób chorych psychicznie występują pobudzenia, które sprzyjają kreatywności. Przedmiotem analizy stają się dobrze udokumentowane dziwactwa znakomitych artystów - zastanawia zwłaszcza, jak zaskakująco wielu pisarzy zdradzało symptomy typowe dla zaburzeń maniakalno-depresyjnych. […]
Biografie znanych pisarzy i poetów analizowało wielu sławnych psychiatrów dochodząc do wniosku, że aż 80 proc. z nich miało zaburzenia nastroju i emocji. Jednak diagnozy stawiane na podstawie życiorysów słynnych osób nie są jedynym dowodem na to, że talent i choroba psychiczna tak często idą w parze. Potwierdzają to także badania współcześnie żyjących twórców".

„Szaleństwo i geniusz” - Jolanta Chyłkiewicz

Innymi słowy - wątek, w którym dominują utwory będące odbiciem stanów psychicznych ich autorów, zwłaszcza - tzw. stanów odmiennych, będących odzwierciedleniem rozterek egzystencjalnych, wynikających także z zaburzeń emocjonalnych, czy wręcz chorób...

WYPRAWA

W niebezpieczną i daleką podróż dziś wyruszam
na podboje niezbadanych głębin mojej duszy.
Od znanego dobrze świata właśnie się oddalam,
pragnąc oto się zanurzyć
w tajne, nieznajome wcale
oceanu fale.

Niespokojnie więc przed siebie wyprowadzam ręce,
błądząc niemal po omacku. Napotykam więcej
dolin, głębin i otchłani niż na całym globie!
I obawiam się – co będzie,
gdy odkryję wulkan w sobie
z lawą żrącą ogniem?

Puszcza. Widzę niebosiężne, mocno wrosłe drzewa,
lian splątane gęstą siecią. To ciągła potrzeba
wyrywania się do wzlotu, choć przycięto skrzydła...
Jak tu sięgać gwiazd, gdy chlebem
w codzienności pryzmat
zaklęta szarzyzna?

Niewzruszonym majestatem przyciągają góry,
gdzie szemraniu bystrych prądem potoków wtórują
cichym szumem stare smreki. Jednak nienazwane
szczyty moich pragnień – w chmurach
giną w strzępy rozrywane
przez halne, orkany...

Jest pustynia, białym piaskiem zasypana cała.
Bezmiar ciszy i spokoju. Tu wylądowała
wyobraźnia. Czas odpocząć, szukać ukojenia.
A fantazja i nostalgia
wnet oazę stworzą w cieniu –
azyl na marzenia.

W tej wyprawie uciążliwej poznaję wciąż nowe
lądy, morza, góry, rzeki, przystanie portowe...
Geografię swojej duszy nikczemnie obnażam,
lecz by poznać choć połowę
skarbów tych – należy wszakże
podróż tę powtarzać...

Jadwiga Zgliszewska

itd, itp, ..............................................................

po cóż te bzdety czytać i przeżywać

wkleiłem jako antidotum na g....tę

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.