Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2018-03-16 o godz. 14:30 ~mini24 napisał(a):
> ja mam nadzieję, że spółka wygra tą sprawę, żeby nie powiedzieć że jestem tego pewny. US tutaj trochę przesadził z interpretacją. Niemniej myślę, że zapłacą ten podatek i jednocześnie się odwołają. sprawa przed sądami będzie toczyła się jakieś 2 lata. na dywidendę w tym roku chyba nie mamy co liczyć mimo, że zysk netto to 40 mln. ten rok będzie podobny. Coż takie życie w "przyjaznym państwie". jak Państwo tak będzie działało to GPW umrze śmiercią naturalną.
Najbardziej mnie denerwuje że nikt za nic nie ponosi konsekwencji. Politycy też mówią, że powinni zarabiać krocie bo mają wielką odpowiedzialność ale tak naprawdę nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Jedynie odpowiedzialność polityczna czyli żadna. Zamiast ponosić konsekwencje swoich zaniedbań i działania na szkodę społeczeństwa lądują na jeszcze lepiej płatnych stołkach w Unii.
A odnośnie dywidendy to myślę, że jednak szansa na nią jest. Mogą wypłacić zaliczkowo z zysków 2018 roku. 1q powinien być bardzo dobry - liczyłbym na 12-13 mln zł netto do tego mają dostać w pierwszej połowie roku dywidendę za spółki zależnej ok 6,5 mln zł. Sądzę, że OFE jednak będą chciały wyciągnąć jakieś pieniądze w formie dywidendy i ją przegłosują. Wydaje się, że 10 mln zł( ok 0,5 zł na akcje) może być wypłacone bez szwanku dla spółki.