Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
A moim zdaniem polityka dywidendowa jest uchwalona tak żeby nie płacić dywidendy. Bo bez niej nie będzie tu ceny >0,7NAV a bez ceny >0,7NAV nie będzie dywidendy.
W tym roku dojdziemy do 25zl NAV( albo nawet ciut więcej) ale to wcale nie musi przełożyć się na znaczące wzrosty kursu. Ostatnie 3 lata pokazują, że tu może być dowolnie wysokie dyskonto...
Może nie jestem tak długo na giełdzie jak Ty, ale doskonale zdaję sobie sprawę że nic nie rośnie liniowo. Wiesz oczywiście że mamy obecnie rekordowe dyskonto takie jak podczas upadku Braci Lehmanów, uważasz, że to normalne?
Dużo znasz spółek z C/Z około 4-5? Bo ja niewiele...
CPA ogłosił BB po cenie 6,35zł przy cenie akcji 3zł. Wezwał na 1,5mln akcj(ponad 6%) i i to jest BB który jest quasi dywidendą. Zapisują się wszyscy, następuje proporcjonalna redukcja. Każdy sprzedaje taki sam procent akcji po cenie bardzo dobrej a % stan posiadania każdego ze sprzedających nie zmienia się. Potem kto chce może odkupić posiadane akcje, po cenie niżej na rynku...Wtedy tenże rynek docenia spółkę a raczej fundusz i redukuje część dyskonta.
Nie wiem ile tam było takich BB czy zwykłych dywidend ale wygląda to delikatnie mówiąc słabo:
CPA WK w 2007r 3-3,5zł a WK w 2017r 4,5zł. .
MCI WK w 2007r 4-5zł a WK w 2017r 20zł.
O czym my tu rozmawiamy. To jak porównywać Barcelonę do Legii :) a jednak tamta spółka jest wyceniana po 0,76NAV a my po 0,43 NAV.
Oki nie ma sensu ciągnąc dalej tej dyskusji nt. wizerunku i dyskonta. Skupmy się na core biznesie i jak będziesz miał coś ciekawego to wrzuć tu na forum.