Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Inwestorbudowlany - co wyczytałem? Długo by pisać, ale samo czytanie i tak nie wystarczy ;) Ale w skrócie moja opinia:
Przy kursie 1,16 (obecnym) mamy wycenę całej grupy na poziomie 7,4 mln zł. Na grupę składają się określone klocki, do których należą:
1. Nieruchomości nabyte na własny rachunek (Aramus)
2. Biuro nieruchomości (Północ)
3. Zarządzanie (Prospector)
4. Spółki odpowiedzialne za Apartamenty Dąbrowskiego
5. Inne, w tym udziały w Morizon
Pozostaje nam wycenić te elementy i zastanowić się, co będzie dalej. Mamy już odpowiedź na pytanie ile warty jest pkt 3 - Prospector. Spółka dostanie za niego 0,72 mln czyli blisko 10% obecnej wyceny rynkowej grupy. Z tego co pamiętam to do dnia dzisiejszego nie mieliśmy też informacji o sprzedaży udziałów w Morizon - było ich jeśli się nie mylę 466.667 akcji, Przy dzisiejszej cenie daje to około 0,8 mln zł. Zostaje nam 5,9 mln wartości rynkowej za resztę.
Co do samego Morizona, wydaje mi się, że byłaby dobra synergia z połączenia z Północ Nieruchomości, ale to jedynie moja opinia. Poniżej info z raportu za 1q17:
"W pierwszym kwartale 2017 roku funkcjonowanie rozpoczął produkt PÓLNOC Finanse, który jest wynikiem współpracy pomiędzy PÓŁNOC Finanse i Morizon Finanse, a dzięki któremu doradcy mają możliwość obsługi klientów w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomości oraz pośrednictwa kredytowego. Kompleksowe świadczenie usług w jednym miejscu jest odpowiedzią na oczekiwania klientów, którzy ceniąc sobie czas i wygodę wybierają doradców, u których mogą bezpiecznie przejść przez cały proces zakupu nieruchomości – zaczynając od sprawdzenia zdolności kredytowej, wyboru najlepszej nieruchomości, złożenia wniosku kredytowego oraz zgromadzenia niezbędnych dokumentów oraz podpisania umów"
Info z ostatniego raportu:
"W czwartym kwartale Sieć doradzała w obrocie nieruchomościami o łącznej wartości 90 mln PLN. W całym 2017 roku Sieć doradzała w obrocie nieruchomościami o rekordowej wartości 324 mln." - o Północ Nieruchomości
Sam Morizon ostatnio robił podwyższenie i skok na duży parkiet, co teoretycznie ułatwia sprzedaż akcji przez Aramusa. Ale chłopaki z Aramusa już wcześniej robili interesy z chłopakami Morizona. Wdrożenie systemu łatwej sprzedaży hipotek z Morizona w Północy, które ma klientów i biura terenowe, może dać moim zdaniem fajną synergię. Ale w tym punkcie pojawia się pytanie o wycenę Północy której nie będę się szczegółowo podejmował.
No i na sam koniec zostają nam nieruchomości w Aramusie oraz Apartamenty Dąbrowskiego.
Jeśli chodzi o Apartamenty - śmiało możemy oszacować, jakie będą przychody za pozostałe 18 mieszkań, lokale, garaże i komórki. Możemy też z dość sporą dokładnością oszacować ile będzie z tego zysku netto. Przypominam, że kredyty na budowę zostały spłacone.
Jeśli zaś chodzi o Aramusa - wszystko jest w bilansie jednostkowym. Przypomnę jedynie o oficynie którą cichaczem wybudowali za już wynajmowanym budynkiem, a obok Apartamentów Dąbrowskiego "przy okazji" budowy Apartamentów: http://www.domiporta.pl/nieruchomosci/wynajme-lokal_uzytkowy-krakow-260m2/146969001
Podsumowując:
Obecnie rynek wycenia Aramusa z Północą i Apartamentami na niecałe 6 mln zł. Nie dziwię się, że prezes dokupuje. Nie dziwię się, że czyści sprawę spółek zależnych. Nie dziwię się, że niecierpliwi wczoraj i dziś wywalili kupę akcji. Ale w bilansie widzę też grunty za 5,8 mln zł. Widzę również nieruchomości własne spółki, które są wynajmowane - to z kolei 7,9 mln zł. Widzę również zadłużenie, ale z nim nie powinno być problemów po sprzedaży Dąbrowskiego. Oczywiście to nie wszystko i to jedynie moje opinie, ale mam nadzieję, że przyczynią się do owocnej dyskusji.