Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2017-10-23 o godz. 22:38 ~Baton napisał(a):
> Jesli chodzi o mnie to jestem calkowicie spokojny i dobrej mysli. Posiadam spory pakiet i mam zamiar na nim zarobic. Ewentualna strata nie jest dla mnie wielkim problemem, bo to tylko 10% moich akcji.
Moim zdaniem w przeciągu kilku miesięcy biznes zostanie sprzedany. Dlaczego tak sądzę?
1) akcjonariat stać na to, żeby generować raporty, jeżeli ich nie ma to znaczy, że im na tym zależy, żeby ich nie było. Oznaczałoby że rozmowy są na finale. Oczywiście, wszystko może trwać długo bo zapewne wszystko jest dokładnie prześwietlane przez odpowiednie służby i bardzo słusznie.
2) tak samo nie ma raportów w innych spółkach grupy, oznacza to być może przetasowania kapitałowe, albo sprzedaż całej grupy.
3) pomimo wielu doniesień prasowych są to generalnie ludzie kuci na cztery nogi. I raczej zwykle zarabiają na biznesach. Historia pokazuje że całkiem spore pieniądze. Może nie zawsze w sposób całkowicie koszerny... ale nie mój cyrk nie moje małpy.
4) W ostatnim okresie akcjonariat powiązany z głównym mózgiem operacji zwiększał stan posiadania, po cenach znacznie wyższych od 0,30 PLN można zatem przypuszczać, że zdołowanie kursu również zostało wykorzystane na dobranie akcji.
5) Można się zastanowić za ile powinna nastąpić sprzedaż. Jeżeli przyjąć wypowiedź głównego akcjonariusza za wskazówkę to 6 x EBITDA. A Ebitdę planują mieć w wys. 24 mln. Czyli wychodzi: 144 mln : 35 mln = 4,11 PLN