~75atos

znów niewiele z tego zrozumiałem ;)
mieszasz wartość nominalną spółki z wartością rynkową. wartość nominalną akcji z ceną emisyjną...
podam Ci prosty przykład- jak wyglądała tutaj "emisja po 4 złote":
dam Ci 100 złotych
tak : "dam" - a nie pożyczę ;)
spiszemy tylko warunek: że na moje żądanie Ty mi dasz 107 złotych.
o ile jesteś bogatszy?
tak samo wyglądała ta "emisja" ;) z punktu widzenia księgowego: wyemitowali ileś tam akcji i w wyniku jest + (z różnicy między ceną emisyjną a nominalną) a jednocześnie spółka jest zobowiązana do odkupu tych akcji na żądanie , w wyniku czego jest -
cała emisja to pic. wychodzi na 0. no może na -7% ;)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.