Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Miro ,
Kiedy na wątku Ostrego pisaliśmy czasem o realnie otwartych pozycjach , bardzo często kończyło się to wyzwiskami i szyderstwami oraz kpinami z finansowych efektów takiej czy innej gry .
Dlatego , zaproponowałam ten Konkurs aby w formie zabawy sprawdzić jak nam ta gra wychodzi – każdemu z osobna , ale też nam jako grupie.
Liczę na to , że wyniki będą pewną wskazówka , analogicznie jak Wigometr , gdzie liczy się to czy dłuższym okresie czasu ma więcej wskazań trafnych czy błędnych .
Cel to 20 punktów na miesiąc , co pozwoliłoby uzyskać rocznie 100 % zysku i sądzę , że to nie jest trudne zadanie tylko w realnej grze gubi nas to , że gramy zbyt często.
Jesteś najlepszym przykładem – miałeś w piątek S 2532 i gdybyś zamknął wczoraj po 2511 , czyli nawet wyżej niż otwarcie – miałbyś osiągnięty cel na cały miesiąc w tej jednej transakcji . Nie zrobiłeś tego i efekt jest taki , że zamiast zysku 20 pkt powstała strata 21 pkt. Każdy z nas tego wielokrotnie doświadczył i jestem pewna , że łatwo to odrobisz , ale chodzi mi w tym Konkursie o pokazanie tego mechanizmu , kiedy zysk zmienia się w stratę .
MINI MAX to minimum transakcji i maksimum zysku .
MAMY UZYSKAĆ CEL i nauczyć się dyscypliny.
Pierwotnie chciałam tylko 4 transakcje , ale z uwagi na możliwość anulowania dołożyłam 2 i jest razem 6 . To powinno być wystarczające dla zdobycia 20 punktów. Transakcji jest mało , bo nie chciałam odrywać uczestników od realnej gry i zajęć , powinniśmy wybierać tylko najpewniejsze „strzały” ( sam zwróciłeś na to uwagę @gimowi ) .
W realu każdy gra po swojemu a uzyskane efekty to prywatna sprawa .
Natomiast to jest tylko Konkurs , zabawa , ale ma swój cel .
Zależy mi abyśmy się przekonali , czy jako grupa wyjdziemy na plus czy minus , innymi słowy – gdyby nasze wspólne depo ( ilość uczestników x 3500 zł ) stanowiło fundusz inwestycyjny , jaki uzyskamy zwrot lub stratę . Moim zdaniem to będzie ciekawe doświadczenie .
Może inni się wypowiedzą .
Pozdrawiam .