Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Mam 1615 akcji i jestem bardzo lekko skredytowany na karcie i w banku (ok, 5% wartości portfela).
Nie mam już skąd wyciągnąć jakiejś większej sumy, więc piszę, że kupuję ale też piszę, że są to zakupy po parę akcji. Raz 3 , innym razem 8 innym 12. Tak będę sobie pyrkał co parę dni i w miesiącu mi się z tysiak zainwestowany może uzbiera, w tym są prawie dwa:)
Oceniając gdzie jest spółka a gdzie może być, to nie warto sprzedawać akcji bo się zarobi parę tysięcy. Tak mogłem robić mniejszymi kwotami na PGE. Mając emocjonalnie w 4 literach spółkę i traktując ja krótkoterminowo na zarobienie paru złotych.
Ryzyko jest, to jest giełda a nie lokata. Ale już chyba lepszej spółki posiadającej tyle plusów to chyba nie ma na GPW. Znamy fakty i plusy Celonu i nie ma potrzeby ich wymieniać. Albo się wierzy albo nie. Ja tak naprawdę powinienem wzorem Buffeta zakopać i zapomnieć i obudzić się z tymi akcjami w nowej rzeczywistości za 10 lat. Ale nie potrafię.
Mam teraz plan kupić jak najwięcej na przestrzeni miesięcy i lat i szybować powoli z kursem i mieć coraz większy zysk. Jeśli się znacząco zwali, to idę do banku i sobie zrobię mały kredycik na powiedzmy 10 000pln i kupię więcej. I tak będę dobierał ziarnko do ziarnka.
Startowałem w listopadzie na GPW z 20 000 teraz mam 60 0000 z czego zarobku będzie ok 10 000pln, czyli reszta to było to co włożyłem niemałym wysiłkiem i tak będę robił.
Zrobiłem sobie w excelu piramidę: 4000 pln rocznie odkładać (kupować akcje) i powiększać zysk o 10%. To delikatne założenia.
Ale to mi daje poziom około powyżej pół miliona za kilkanaście lat. A zapewne będzie lepiej.
pozdrawiam
I dziś też kupuję śmieszne 3 akcje i będę miał 1618 :))))))