Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
@Wroniu, nie wiem co Tobie doradzić, bo nie wiem, jaki masz horyzont inwestycyjny. Tu obroty są niewiadomo jakie. Standardowo ok. 1-4 tys akcji dziennie, przetykane jednorazowymi zleceniami po 20-40 tys akcji 2 razy w tygodniu. Ot taki urok firmy, w której ponad 90% akcji posiada grupa głównego udziałowca i OFE + TFI. Może dlatego obroty zależą od ich zleceń, bo ulica w zasadzie już dawno pozbyła się akcji (pozostała totalna drobnica generująca ten obrót po kilkaset sztuk) lub kupiła je na znacznie wyższych poziomach i czeka...
Tu może być wszystko i dywidenda nic nie zmieni, bo odcięcie będzie o 70 groszy już od 1 września. Pytanie, jak zachowa się kurs po ogłoszeniu wyników za I półrocze? Wszyscy spodziewają się dobrych wyników. Pytanie brzmi jak bardzo dobrych? I jak to zmieni dwa kluczowe wskaźniki C/Z i C/WK. Od dłuuugiego czasu to jakby one wskazują co ma prawo tu się zdarzyć,a co nie. I nawet wielokrotna próba przebicia szklanego sufitu, gdy wskaźniki AT "krzyczały", ze to właśnie ten moment nic nie pomogła, bo NIE.
Ja stale uważam, ze zacznie się dziać właśnie pod koniec wakacji - tych akademickich :) - tj przebijemy szklany sufit, bo będzie uzasadnienie w postaci cyferek C/Z C/WK. Być moze poznamy też dane z kolejnych otwieranych ofert w przetargach publicznych. A np. Obserwator uważa, że na przełomie roku będziemy mieć rekordy notowań dla Newagu ok 25 zł. To z reszta się nie wyklucza, tylko dopełnia wcześniejsza konieczność przebicia "szklanego sufitu".
A jaki scenariusz nakreślą nam główni gracze? Nie wiem. Ale wiem jedno. Oni też w końcu będą chcieli na tych akcjach dobrze zarobić lub odpowiednio wycenić aby średnia z ostatnich 6 miesięcy była dla nich korzystna podczas ostatniego aktu reformy OFE.