~olo

wynik na poziomie netto jest o blisko 100 tys. wyższy od górnych widełek moich oczekiwań o czym pisałem tutaj w kontekście wyniku za 2Q 2017.

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-wyniki-za-ii-kwartal,25010021.html 

Mając na uwadze warunki pogodowe w kwietniu w ciemno brałbym każdy wynik w przedziale 0,7-1,1 mln zł (a mamy blisko 1,2 mln). Drugie półrocze dla branży odzieżowej zawsze jest lepsze (choć PMA miała rok temu trudny 4Q z racji braku towaru, a co za tym idzie i wynik niezbyt powalający - a dzięki temu niska baza, którą mogą istotnie w tym roku poprawić), a to pozwala projektować szacunki ile łącznie zysku może mieć PMA w całym 2017 r. i przy jakich wskaźnikach może być notowana po wynikach za cztery kwartały. Nawet przyjmując luźne hipotetyczne założenie 2 mln zł zysku netto za cały 2017 r. przy dzisiejszym kursie mamy wskaźnik C/Z równy 8,5 (a zachęcam spojrzeć o ile drożej wyceniana jest konkurencja...). A co będzie jeśli wynik całego roku okaże się wyższy, a dzięki temu wskaźniki jeszcze niższe? (oczywiście to biznes, więc nikt nie da 100% gwarancji takiego scenariusza).

Ogólnie wracajac do 2 Q wynik jest w tej sytuacji jak dla mnie bardzo dobrym rezultatem, lepszym niż sądziłem. Operacyjnie wypadliśmy też zdecydowanie lepiej (wyłączając zdarzenia jednorazowe, które o blisko 250 tys zawyżyły wyniki 2Q 2016 i sprawiły, że ubiegloroczna baza byla wyzsza). Sprzedaż spadła, ale mając na względzie bardzo słaby pogodow kwiecień i fakt, że mieli o ponad 10% mniej salonów, to nie można było oczekiwać zbyt wiele lepszego poziomu sprzedaży.

- poprawa marży na każdym poziomie wyniku
- Na poziomie przepływów operacyjnych w 2Q było okej, wyraźny plus
- kapitały własne spółki wzrosły o 1,1 mln względem poprzedniego kwartału (tj. 1Q 2017) - blisko 35 gr na akcję
- zapasy spadły o 1,5 mln zł w porównaniu z 1Q 2017
- zobowiązania krótkoterminowe spadły z 16 mln zł do 12,2 mln zł i pierwszy raz od wielu lat były niższe od poziomu aktywów obrotowych, co jest jak dla mnie bardzo dobrym sygnałem wskazującym na stopniową, ale systematyczną poprawę wskaźników płynności finansowej spółki

jak zachowa się kurs? mając na względzie bieżącą wycenę równą 16,9 mln zł, przyjmuje na ten moment scenariusz dot. kursu, o którym pisałem w innym wątku (vide poniższy link) - (gdyby wycena PMA była równa 50 mln zł, to byłoby za mało, aby ruszyć kursem, ale trzeba pamiętać, że mamy ledwie 17 mln zł, czyli o 4 mln mniej od kolejnej po PMA spółce z branży pod względem kapitalizacji - mam na myśli Hubstyle z kapitalizacją 21 mln. Dodam, że Hubstyle od kilku lat ani razu nie zdołał osiągnąć nawet 1 tys. zł dodatniego wyniku z działalności podstawowej. Następny w kolejce Próchnik z wynikiem za ostatnie 4 kwartały równym -0,4 mln zł wyceniany jest na niemal 50 mln zł. Konkurencyjny Wojas wyceniany na 64 mln zł zarobił w ostatnich czterech kwartałach 1,89 mln zł. Myślę, że nic więcej nie trzeba pisać... :) Swoją drogą Wojas notowany jest przy wskaźniku C/Z równym 33.

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-wyniki-za-ii-kwartal,25340811.html 

ps. widziałem, że pojawił się jakiś post na forum z hasłem, że spadamy do 3 zł. To dobrze wróży, bo pokazuje, że są tacy co jeszcze nie zdążyli kupić... :)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.