Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
ja ze znajomymi zaznaczyliśmy na karcie do głosowania, że nie jesteśmy za przyjęciem układu. do niej też dołączyliśmy pismo do kuratora o poniższej treści. Może obligatariusze dołączą się do głosowania.
"Szanowny Panie Kuratorze,
W załączeniu do niniejszego pisma załączam kartę do głosowania z zaznaczeniem „przeciw układowi”.
Pan jako Kurator powołany przez Sąd Rejonowy w Białymstoku VIII Wydział Gospodarczy jest obowiązany reprezentować zbiorowy interes obligatariuszy ale i również każdego z osobna.
W mojej ocenie, zaproponowany plan restrukturyzacyjny MARKA S.A. z siedzibą w Białymstoku jest nie do przyjęcia, ponieważ:
- nie stanowi żadnej gwarancji spłaty wierzytelności w przyszłości,
- zaproponowany jest zbyt długi okres do spłaty wierzytelności z tytułu nie wykupionych obligacji,
- pomimo wezwania spółki o zapłatę wierzytelności z tytułu zapadłych (nie wykupionych) obligacji wraz z odsetkami, spółka nie dokonała spłaty w terminie (w załączeniu również pismo kierowane do: Spółki, Administratora zastawu i Sądu),
- z uwagi na zabezpieczenie obligacji (zastaw rejestrowy), w programie restrukturyzacyjnym brak jest wzmianki o procedurze i przekazaniu środków obligatariuszom, w przypadku częściowych spłat należności z tytułu udzielonych przez spółkę pożyczek a będących zabezpieczeniem (w zastawie rejestrowym) wyemitowanych i zapadłych obligacji,
Nie mniej jednak, układ byłby przeze mnie do przyjęcia przy następujących parametrach:Kto dołącza?