Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2017-03-27 o godz. 20:41 ~thommat napisał(a):
> Czy jest jakieś ryzyko żeby teraz za wszystko obkupic się? Jedynie zamrozenie kasy czy coś jeszcze?
Zależy co myślisz z tymi akcjami zrobić.
1 opcja- kupić teraz po 235 i sprzedać w wezwaniu - to nie ma żadnego sensu.
2 opcja to kupno teraz i nie branie udziału w wezwaniu. Jeśli dojdzie do skupienia przez Superior od 75% do 90% udziałów jest prawdopodobne, że podwyższą cenę aby zebrać resztę i wycofać spółkę z giełdy. To piszą otwarcie, że jest to ich celem i będą do tego dążyć to zrozumiałe. W tej opcji masz dywidendę (prawdopodobnie) i nową wyższą cenę skupu.
3 opcja - skupują ponad 90% akcji i tutaj mniejszościowi są w najgorszej sytuacji bo w najgorszym scenariuszu będziemy musieli oddać akcje bez dywidendy nawet za 220 zł.
4 opcja Superior bierze tylko pakiet UHM albo wycofuje się z transakcji i spółka dalej się rozwija zostaje na giełdzie i życie toczy się dalej
Ja jestem na 90% przekonany, że nie uda im się skupić ponad 90% po cenie 235,8zł, ale mogę się mylić. Każdy musi zdecydować za siebie. Ja swoich akcji nie oddaje w wezwaniu.
Podsumowując - ryzyko jest ale bardzo ograniczone (10% - 20% ryzyka )
80-90% szans na zarobienie ok 10% - 15% w horyzoncie ok 2 miesięcy .