Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2017-02-22 o godz. 10:51 ~pol napisał(a):
> heh i znowu przyblokowali 1,6.... jakiś komunikat musi być żeby to konkretnie ruszyły... albo mega wyniki i dywidenda... bo inaczej to kiszonka...
Mnie cały czas nurtuje po co im te kredyty, które nabrali. Wydaje mi się że to pod przejęcia. Wtedy kiedy brali pierwszy tych kredytów czyli w PKO BP na 12 mln zł napisali, że nie chcą zwiększyć ogólnego zadłużenia spółki. W przeciągu dwóch miesięcy wzięli 6,5 mln zł z mBanku, 15 mln zł z ING i niedawno wzięli faktoring na 20 mln zł. Do tej pory Limit na rachunku bieżącym z WBK przeznaczali na bieżące finansowanie działalności i kredytów kupieckich które Libet udziela na termin 30 dni. Ale w tej sytuacji tą rolę może spełniać faktoring na te 20 mln zł. Zatem pytanie po co im te 38,5 mln zł? Może zakończył się proces due diligence z Gerwingiem i teraz jest kwestia finalizacji. Ale to domysły. Może być też tak że chodzi też o inne przejęcie - jakiś zakład produkcyjny w kraju lub poza krajem. Pisali też o kopalniach piaski i żwiru więc może i to. Zobaczymy. Jest t wiele niewiadomych, ale najbardziej upewnia mnie to w tej inwestycji że bez problemu dostali finansowanie 38,5 mln zł kredytu i 20 mln zł faktoringu na prawie 60 mln zł, więc banki dając takie kredyty muszą coś wiedzieć. W każdym razie pozytywnie musieli ocenić sytuacje finansową Libetu.
-> Ktoś wchodzi:)