~dovado

Nie wiem czy robicie sobie żarty że pytacie do ilu spadnie . Przecież nie jestem jasnowidzem ani ne steruje kursem bo nie mam tyle kasy według kresek nie powinien spaść poniżej 4,3 . Pamiętajmy że wciąż jesteśmy w srednioterminowym trendzie wzrostowym wg mnie jest to fala spadkowa niższego rzedu ale w fali wzrostowej wyższego rzedu tworzącej trend rosnący . Przeglądnąłem trochę omówienie i zgadzam się z kilkoma uwagami na które zwracałem uwagę tylko pisałem że pojawił sie przychód 25 mln USD z przeszacowania bo odrazu odjąłem stratę tak jak to jest w raporcie . I tłumaczyłem dlaczego jednocześnie pojawiła się strata w Euro w raporcie jako utrata wartości w tej walucie a jednocześnie pojawiło sie pszeszacowanie w górę w USD które poszło w kapitał własny zwiększająć jego wartość o 25 mln USD. Z czego wedlug mnie 13mln USD to pszeszacowania z tytułu wzrostu wartości floty a 12 mln to zysk na sprzedaży wynikający z przeszacowania tego zysku ze sprzedaży który zniknął z powodu rozliczenia tych trasakcji w euro dla potrzeb sporządzenia raportu w Euro dlatego mamy podatek 1,7 mlnUSD   W związku z tym nie zgadzam się że ,marża na sprzedaży spadła do 6% bo ten słaby wynik lub zysk na sprzedaży o czym pisałem zawdzięczamy księgowaniu tego zysku w Euro na co nie zwraca uwagi Stockwatch . Jeszcze raz przykład (Jeśli wiemy że zakupy tych samolotów odbyły się przy wysokim kursie Euro a sprzedane przy niskim a różnica na kursie siega 10 % . I gdyby zakup został zrobiony za 100 M USD to zaksięgowano ten zakup na 115 M EUR jak sprzedano za 115 M USD to zaksięgowano sprzedaz za 120 MEUR przy przeliczniku 1,05 i zaksiegowano 5 M EUR zysku co daje marże 5 % .ale rzeczywista marza była wyższa bo trasakcje samolotów odbywają się w USD a nie tak jak ksiegowane w EUR i marża w tym przypadku wynosi 15 % Dlatego sądzę że w tych przychodach z przeszacowania wartości samolotów 25 MLN USD jest również zysk ze sprzedaży tych samolotów . Zgadzam się że inwestycja w JV Chiny nie ma wpływu na wynik jedynie na odpływ odpływ gotówki w kasie i bilansie . Nie mniej mamy 120 mln PLN w kasie .

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.