Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Tyle tu o dywidendzie piszecie, że mam pytanie: Czy są konkretne przesłanki, że ECHO będzie w kolejnym roku/w kolejnych latach płacić dywidendę?
Ten rok był 1-szym, gdy ECHO wypłaciło dywidendę - ktoś mi może odpowiedzieć czy tak też będzie dalej, rok po roku?
Drugie pytanie (pytam jako początkujący): Na co patrzeć najbardziej, gdy ma się przed oczami listę spółek płacących dywidendę? Np: https://strefainwestorow.pl/dane/dywidendy/lista-dywidend/2016
Czy najważniejsza jest stopa dywidendy? Czy ilość złotówek/groszy na akcję? ECHO ma 10,85% i 0,69 zł; ale np OPTEAM ma 15,03% i 1,71 zł - czy zatem inwestycja w OPTEAM (z myślą o dywidendzie) jest bardziej opłacalna niż inwestycja w ECHO?
Proszę mi to jakoś wytlumaczyć bo takie inwestowanie pod dywidendy podoba mi się (tak, wiem mógłbym szperać i coś wyszukać w internecie, ale wolę zapytać praktyków, a tu tacy są...)
Z góry dziękuję.