~Gregs

Dnia 2016-11-19 o godz. 19:35 ~sierżant napisał(a):
> A co powiesz na fakt notorycznego uchwalania skupu, a potem olewania go? Nie zauważyłem, żebyś się do tego ustosunkował. Np obecny kurs, jest dla nich za wysoki? za niski?

Wydaje mi się, że kurs nie ma tu żadnego znaczenia. Popatrz sobie na arkusz zleceń. Podaż wynosi obecnie 61888 akcji o wartości 318 377,91 zł.
To jest dla Chińczyków śmieszna kwota. Gdyby chcieli wykupić całkowicie zlikwidowali by płynność akcji i skasowaliby jakikolwiek rynek na Peixin.
Ich ogłaszania wykupu akcji nie rozumiem i traktuje to jako próbę zwyżki kursu i zwiększenie płynności. Nie należy tego brać poważnie i przywiązywać do tego wagi (pod warunkiem zamiaru opuszczenia przez nich tej śmiesznej Giełdy). Pierwszoplanowe znaczenie ma polityka dywidendowa. Niby zawiesili wypłatę za 2015r. ale jednocześnie podali, że polityka dywidendowa jest aktualna i będzie modyfikowana w zależności od sytuacji finansowej co powoduje niepewność inwestorów, małą płynność i nicki kurs Akcji. Innym wyjściem jest emisja dodatkowych akcji z PP. Ale obecny kurs nie zadowala Chińczyków (poprzednia próba emisji też nie doszła do skutku z tego samego powodu).
Posiadam akcje Peixin i jestem optymistom (dostrzegam też jedno ryzyko, że Chińczykom znudzi się "kopanie z koniem" i wyjdą z tego bagienka zwanego WGPW). Z drugiej strony mogliby to już zrobić dawno i jakoś jeszcze siedzą. Kolejną ewentualnością jest fuzja inną firmą, aby zdobyć kolejne rynki zbytu (ale to są plotki i nie chciałbym aby inni, którzy opluwają Spółkę posądzili mnie o naganianie).

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.