Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2016-10-24 o godz. 16:40 ~invest napisał(a):
> W temacie VAT jest oficjalne stanowisko Daty z dawien dawna - ma być wszystko ok. Nie będę przecież co miesiąc powtarzać, że jest ok. Ze skarbówki też cicho. I jak już wcześniej pisałem - dla mnie oczywistym jest, że Xiaomi jak wybierało sobie pierwszego partnera na Europę Śr. - Wschodnią to prześwietliło Datę czy nie ma trupa w szafie i czy za pół roku ich partner nie podzieli losu Actiona.
> Dla Chińczyków sprawy honorowe są bardzo istotne i nie pozwoliliby sobie na ryzyko takiej wtopy. Poza tym skarbówką zna już Czechowicza i MCI i wie, że jakby co nie odpuści (casus JTT).
> I po trzecie - takie postępowanie skarbówki doprowadzi do wykończenia polskich dystrybutorów a na ich miejsce wejdą Niemcy, Amerykanie i Chińczycy - PIS powinien brać to pod uwagę bo straciliby bardzo wizerunkowo.
> Dlatego w mojej ocenie ryzyko VATu w Dacie możecie sobie odpuścić. Zobaczymy kiedy dotrze to do rynku. I jak w ogóle ten rynek się będzie zachowywał.
invest, pomyśl w kategori sytuacji actiona - jesli skończy się na karze ok. kilkunastu baniek, to z czasem bez wiekszych problemów podniosą się i może nawet szybko. Ale jśli dostaną karę kilkuset baniek, to... zupa blada...
Nikt nie pisze, data działała w mafijnej strukturze, ale wciąż nikt tego wykluczyć jeszcze nie moze. Jest jeszcze i tak, ze moze data została w coś wkręcona nieświadomie, lecz US zarzuci, iż udział jednak był świadomy, bo to w końcu markowa firma i do tego z rumuńskim przykrym doswiadczeniem. Załóżmy, ze fiskus będzie bezlitosny, a data założy sprawę sądową. Ile czasu potrwa ew. wygranie sprawy (dwie data już ma w toku). I jeszcze coś z przeszłosci, gdzie US ma za co mieć ochotę na rewanż na Czechowiczu:
http://www.pb.pl/3138478,94304,kasacja-w-sprawie-odszkodowania-za-jtt