~obserwator

Powyższy komentarz (przedmiotowo w zasadzie prawdziwy, acz nie do końca) nie dotyczy podstawowego problemu, tzn wiarygodności wycen finansowych spółki oraz jej perspektyw podawanych na skądinąd bardzo użytecznych portalach. Dzięki standaryzacji procedur i wiarygodnośći danych wejściowych ogromnie pomagają w analizie porównawczej. Żaden inwestor indywidualny nie ma czasu w pojedynkę dokonywać "ręcznie" takich analiz. Dlatego są one tak cenne, zwłaszcza, że każdy ma do nich dostęp (nawet bez wpłaty stosunkowo niewielkich opłat okresowych).

Oba wspomniane portale oferują bardzo szeroki materiał porównawczy i rating jest tylko jednym z wielu. Dla mnie ważna jest także płynność i przepływy finansowe, a przede wszystkim analiza rozwoju czasowego kluczowych danych spółki. rating, dla NC i tak małej i młodej spólki jest wisienką na torcie i nie decyduje o tym, czy zainwestuję w daną spółkę, ale też pozwala mi omijać szerokim łukiem spólki spekulacyjne, zwłaszcza z jednej stajni (tam można ale tylko technicznie i mając zdrowe nerwy i pieniądze na grę w kasynie)

Poniewaz jestem inwestorem w SUNTECHU i kilku innych spólkach, zadziwiłem się bardzo zaniepokoiłem tak drastyczną rozbieżnością parametryczną i co dziwne, ale właśnie tylko na tej spółce. Na wielu innych , które sprawdziłem rating jest praktycznie ten sam. Z tego morał, że najprawdopodobniej coś nie tak z danymi na jednym z portali (inni dostawcy). A to jest bardzo niebezpieczne, bo może być kosztowne biznesowo dla portalu. Szefowie obu portali, podobnie jak i spólka już o sprawie wiedzą (pierwszy komentarz, to że być może różnica między danymi skonsolidowanymi i jednostkowymi). Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu dowiemy się co się stało.

Wierze, że długofalowo otwartość i postępowanie fair popłaca i dlatego nie zachowałem tej obserwacji dla siebie ale podałem do wiadomości publicznej. A nic piękniejszego jak poprawienie swoich błędów, bo każdemu się zdarzają.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.