~Rhett

Nasza giełda jest obecnie bardzo płytka, dlatego AT i AF nie zawsze się sprawdzają. Często lepszy skutek odnosi zwykła intuicja.
Wiemy dobrze, że wyceną kursów steruje podaż i popyt na akcje a przy obecnych obrotach można łatwo nimi sterować nawet mając kilkanaście mln zł. A fundusz mający w obrocie kilkadziesiąt mln jak chce się pobawić może huśtać kursem w przedziale 10-15 % na kilku sesjach bez problemu.
Natomiast występują pewne zjawiska które są bardziej prawdopodobne. Na przykład to, że kurs akcji z reguły rośnie przed dywidendą ot stara zasada która częściej się sprawdza, zwłaszcza kiedy kurs był wcześniej zdołowany. Dlatego właśnie kurs Pzu obecnie zachowuje się stosunkowo mocno. Nie powiem że jest odbicie ale wzrost od 17,11 ( po rozliczeniu kontraktów ) do obecnych 28,xx jest jakimś małym odreagowaniem.
I teraz Ty ( koorowy_wiatr ) przewidywałeś spadek, a było to przy kursie 27,3x o ile dobrze pamiętam. Więc jak na razie Twoje przewidywania nie sprawdziły się. I to jest fakt. Powinieneś się do tego przyznać. Każdy może się pomylić ale ludzi wkurza kiedy dalej twierdzisz że masz rację, pomimo tego że tak nie jest.
Tak na logikę biorąc to Pzu nie jest złą spółką, generuje dodatnie przepływy finansowe, jest liderem w swojej branży, zarabia, wypłaca dywidendę. Oczywiście teraz będzie jej trudniej bo ma gorszy zarząd i podlega polityce. Niemniej na pewno będzie przynosić zysk i nie padnie. Została też mocno zdołowana w ciągu ostatniego roku z ok 50 zł na ok.27. Tak więc logika mówi mi że przed dywidendą kiedy jest na praktycznie swoich minimach powinna nieco wzrosnąć bo są inwestorzy którzy chcą wziąć pewne 7-8% z dywidendy więc jest jakiś popyt. Pytanie co stanie się po odcięciu? W zeszłym roku ile dobrze pamiętam kurs nie odbił ale dywidenda wynosiła ponad 3 zł i kurs był w okolicy 47. Obecnie jest mniejsza i kurs 28,x Dlatego jest większe prawdopodobieństwo że po odcięciu kurs jednak odbije. Oczywiście jeżeli nie nastąpią jakieś głębsze zawirowania zewnętrzne.
Może też nastąpić jakieś przeniesienie się kapitału spekulacyjnego na Pzu które wywinduje kurs ponad 30 zł. Jeszcze raz powtórzę obecnie nasza gpw jest na tyle płytka że wszystko jest możliwe.
Co do Kolorowego to jak piszesz o swoich prognozach ( abstrachując z czego wynikają ) to powinieneś podawać jakiś konkretny przedział czasu - tydzień, daw, miesiąc, pół roku itp. Inaczej prognozy nie mają sensu.
Jak napiszesz że jest "śmiertelne zagrożenie" i przewidujesz spadek to powinieneś napisać kiedy to się może stać inaczej to nie ma sensu. Ja teraz mogę napisać że będzie duży spadek wigu20 ( uzasadniając dlaczego ) ale nie napiszę kiedy, więc jaki to ma sens? Wiadomo że kiedyś będzie duży spadek wigu20 ale wcześniej może być duży wzrost albo trend boczny. Ludzie będą mi odpowiadać że się pomyliłem, a za dwa lata wig20 spadnie i ja napiszę że miałem rację. Ma to sens?
Miej więcej pokory do rynku i przyznawaj się do błędów.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.