_borsuk_

Nie jestem ani pracownikiem BST ani w inny sposób nie pracuję dla nich. Jestem akcjonariuszem BST i tyle.

Nie wiem dlaczego Pani sądzi, że 29 mln zł kwartalnie możliwe do wykorzystania na spłatę zobowiązań w wysokości to mało. Pozwala to spokojnie na spłatę wszystkich zobowiązań (382 mln zł) w terminie.
Inne firmy tej branże jak np KRI pod tym względem wyglądają gorzej. KRI w pierwszym kwartale miał 13,6 mln zł wolnych wpływów pieniężnych przy 331 mln zł zobowiązań z tytułu kredytów, pożyczek i instrumentów dłużnych. KRI potrzebuje więc 24 takich kwartałów aby spłacić zadłużenia, a BST tylko 13 kwartałów.
Lider branży Kruk SA (KRU) po pierwszym kwartale miał 851 mln zł zadłużenia przy 72 mln zł wolnych wpływów. Czyli bardzo podobne parametry do BST.
Jeżeli według Pani BST ma problem nadmiernego zadłużenia, to ten problem miałby także KRU, nie mówiąc już o KRI. Kurs KRU nie wskazuje na to aby akcjonariuszy mieliby tu jakikolwiek obawy. Także kurs BST ma się dobrze, choć ze względu na płytki rynek podlega większym wahaniom.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.