Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Na ostatnim Walnym z ust Prezesa padły informacje które powinny zasadniczo w najbliższym czasie wpłynąć na wyniki Danksa , postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny - część informacji zaczyna się już sprawdzać !!!
1. Skupu i dywidendy w tym roku nie będzie ze względu na planowane inwestycje - w przyszłym roku będą się starali to wynagrodzić akcjonariuszom.
2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity - dotacja przeszła do drugiego etapu.
3. W przypadku nie uzyskania dotacji Bridge Alfa firma ma ugadane kilka przejęć firm które pozyskały lub pozyskają tez środki unijne więc na pewno kasa się nie zmarnuje :-)
4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji wg Truchla) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie - EBC Solicitors (powiązany osobowo z Danksem) podał informację że prowadzi rozmowy sprzedaży swojego biura księgowego Stratego - Doradztwo Księgowe SA - zakładam że o to biuro chodzi
5. Danks chce na jesieni wprowadzić na rynek newconnect spółkę YT Investments (45 % udział), procedura już jest chyba rozpoczęta.
6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje. - wczoraj świetny raport za czerwiec z przychodami 46% większymi r/r co sprawia że wyniki za 2 kw powinny być znacznie lepsze
7. Dodatkowo poznaliśmy bardzo ciekawą informację o której nic wcześniej nie wiedziałem i są duże szanse iż dodatkowo może Danks zarobić 16,7 mln jeśli spółka zależna wygra w sądzie sprawę przeciwko dłużnikowi, nie wiem czy wygrają czy nie ale sam pomysł wejścia w biznes wierzytelności jest ciekawy, dodać trzeba iż nowy członek Rady Nadzorczej Tomasz Fijalkowski jest syndykiem i liczę że dzięki tej współpracy Danks osiągnie dodatkowe zyski. https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Istotna-informacja-7423113.html
Dla mnie najważniejsze jest że Danks zarabia konkretne i duże pieniądze na swojej głównej działalności, jest bardzo tanio wyceniany bo c/z 4,90, posiada ponad 6 mln gotówki (myślę że już 7 mln jest) i jest firmą dzielącą się zyskami w akcjonariuszami (ten rok to wyjątek), a potencjał wzrostu wg biznesradar.pl to 152% - nie jest to wydmuszka jak present2, novina, presto czy spółki ze stajni Patrowicza. Wg biznesradar.pl i attrader.pl mamy trend wzrostowy :-)