~Stella

Nikt nie musi mnie dowartościowywać – b. dobrze swoja wartość znam.
Jeśli chodzi o moja „polskość” - jest b. wysokie prawdopodobieństwo, ze nie masz tak mocno polskich korzeni jak moje.
Moja rodzina „po mieczu” otrzymala herb od krola Łokietka (sprawdz sobie w herbarzu), rodzina „po kadzieli” ma troszke młodsze korzenie, z czasow Polski szlacheckiej/arystokratycznej (tylko dotad dotarlam w genealogii), ale nazwisko b. zacne/znane. Jestem bardzo dumna ze swoich korzeni.
W mojej rodzinie utrzymywana jest tradycja przekazywania/uczenia młodego pokolenia historii Polski (w kontekście uwarunkowan zewnętrznych tez) i aspektu politycznego, w tym uczenia rozpoznawania mechanizmow prob falszowania historii.
Umiejetnosc rozpoznania kiedy na piedestal stawia się ludzi, którzy nic przelomowego dla Polski nie zrobili przed osobami, które tego dokonaly i/lub do tego dążyły (oddali za to zycie) jest dla mnie wazne, bo jest jednym z przejawow proby zafałszowania historii. Pisze to w kontekście zbliżających się obchodow 60 rocznicy Czerwiec 56 w Poznaniu. Brak apelu poległych i salwy honorowej Wojska Polskiego jest dla mnie skandalem. A tylko dlatego, ze nie wymieni sie ofiar katastrofy smoleńskiej (taki postawiono warunek).  A niby dlaczego ma się wymienic ? Jaki związek z tamtymi wydarzeniami maja ludzie, którzy zgineli w katastrofie smolenskiej ? W tym dniu (28 czerwca) chodzi o pamiec i uczczenie tych, którzy jako pierwsi w peerelowskiej Polsce wystapili przeciw władzy i sowietom i za to oddali zycie - mowi się o co najmniej 58 ofiarach. Ten dzien jest zarezerwowany tylko dla nich i w tym dniu im należy się hold.
A ofiary tragedii smoleńskiej i tak caly czas maja warte naszego Wojska.  Nikt inny tego nie ma, oprocz Grobu Nieznanego Żołnierza. Czego przelomowego dla Polski dokonali ci ludzie, którzy wtedy zgineli (w Smolensku)? Owszem, zgineli w katastrofie, to tragedia. Ale trzeba patrzec porównawczo na dokonania i zasługi dla Polski. Ciekawa jestem jak uhonoruja Walese ?
Historia i tak to wszystko uporzadkuje, bo taka jest kolej rzeczy, tylko krzywde robi się dzis Polakom robiąc im „wode z mozgu”, fałszywie wartościując zasługi i dokonania dla Polski.
Na koniec – ja wobec ciebie nie stosuje epitetow w dyskusji, na moje argumenty odpowiadasz obelgami, twoje stosowanie epitetow obrażających wobec mnie swiadczy o poziomie twojej kultury i inteligencji oraz wskazuje na brak argumentow rzeczowych, ta bezsilność zrodzila gniew, który nie pozwolil ci na pozostawienie mojego wpisu bez odpowiedzi.  
Żegnam

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.